Podle slov náměstka hejtmana pro zdravotnictví Martina Gebauera (ANO) je pro kraj zbytná. Nájemcům se tento záměr nelíbí a navrhují, aby polikliniku koupilo město.

Argumentují mimo jiné tím, že to ideální místo, kde pacienti mají na jednom místě velkou škálu zdravotnických oborů od praktických lékařů, zubařů, chirurgů, alergologů až po rehabilitace či kožního lékaře, včetně lékárny a dalších přídavných služeb.

„Zájmem občanů tohoto města, by mělo být, aby lékařské služby byly soustředěny na jednom místě, které je k tomu navíc primárně určeno. Jakmile tento objekt získá soukromý vlastník, je víc než pravděpodobné, že začne zvyšovat nájmy, aby zúročil své investice,“ tvrdí praktická lékařka Alena Skálová, která byla s kolegy lékaři přítomna pondělnímu jednání karvinského zastupitelstva, kde se návrh nájemců z mizerovské polikliniky na její odkup projednával.

Město polikliniku nekoupí

Zastupitelé však odkup neschválili. Každopádně jsou pro, aby poliklinika zůstala součástí zdravotnického systému ve městě, ideálně pod správou kraje. „Jsme za jedno v tom, že každý stupeň samosprávy má dělat své. Nejsme přesvědčeni o tom, že by zrovna město mělo provozovat zdravotnické zařízení. Od toho je tady kraj, respektive stát,“ říká náměstek primátora Miroslav Hajdušík (KSČM).

Lékaři, kteří sledovali jednání zastupitelstva, opouštěli sál s rozpačitými pocity. „Jsme udiveni argumentací představitelů města, že by koupě polikliniky byla finančně náročná. Ano, je to 40 milionů, ale město peníze v rozpočtu má, tady alespoň na konci loňského roku deklarovalo, že má poměrně velké finanční rezervy,“ tvrdí Alena Skálová. Podle ní by se peníze na rekonstrukci, kterou budova potřebuje, daly sehnat z evropských dotací.

Nájemci mizerovské polikliniky se také obávají způsobu, jakým chce kraj polikliniku prodat. Na podzim ji už jednou ji nabídlo k prodeji a přihlásili dva zájemci. „Vyšší cenu však nabídla firma, jejímž jednatelem byl jednadvacetiletý mladík z Prahy. Firma se jměním jeden milion korun. Trochu podezřelé,“ myslí si logoped Marcel Krhovjak.

Druhým zájemcem byla Karvinská hornická nemocnice (KNH). Její ředitel Tomáš Canibal pro facebookový profil Karviná žije řekl, že zájmem KHN je polikliniku nadále provozovat, tak jako v minulých letech opravila a v současnosti provozuje budovu bývalé průmyslové školy v Novém Městě a bývalé agitační středisko v Karviné-Ráji

Prodej pozastaven

Jaký nakonec bude osud mizerovské polikliniky, je ve hvězdách. Nabídku k odkupu budovy kraj pozastavil. Nicméně nezastavily se odchody lékařů a úbytek ambulancí. Mnozí lékaři šli jinak, mnohdy do vlastních prostor. V nejbližší době se z polikliniky přestěhuje do areálu Nemocnice v Karviné-Ráji i rehabilitace. Nově má fungovat v pavilonu, kde bývalo infekční oddělení.

Pokud nebudou mít nájemci na poliklinice jistotu rekonstrukce a dlouhodobého nájmu, budou nadále odcházet, myslí si ti, kteří tam stále ordinují. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer tvrdí, že právě nový majitel měl budovu, která slouží od roku 1994, zrekonstruovat a dát nájemcům jistoty. Kraj chce polikliniku prodej ještě letos.

„Nový majitel se ve smlouvě jednak zaváže, že do čtyř let budovu opraví a také musí současným nájemcům pět let garantovat místo. Jako zastupitel Karviné souhlasím s tím, že město nechce budovu kupovat. Finančně je to velice náročná záležitost. Stejně jako pro kraj, který nyní musí dle nařízení vlády zvednout platy zdravotníkům, takže peníze na opravu momentálně nemá. A rekonstrukce skutečně nebude levná. Ne vše lze financovat z dotací, jak si někteří myslí,“ říká Gebauer. Jako zástupce kraje se proto jednoznačně přiklání k prodeji polikliniky.

Graf znázorňuje otřesy zaznamenané seismologickou stanicí.
Lidé na Karvinsku pocítili další důlní otřes, v posledních dnech jich bylo více