V městském bytě, v panelovém domě v ulici Mládí, na šumbarském sídlišti Zadky bydlí zhruba rok. Byt si vybavili novým nábytkem, a přesto je po čase začaly trápit štěnice. „Nevím, odkud se tu vzaly, jestli tady měly hnízdo už dříve, nebo se sem dostaly z jiného bytu. Je pravda, že se objevily v době, kdy jsme byt začali upravovat. Od té doby trpíme a dosud provedené postřiky nepomohly," řekl Daniš.

V bytě žije s partnerkou a čtyřmi dětmi, přičemž nejmladšímu synovi je teprve jeden rok. „Je to nepříjemné, jsme z toho už psychicky vyčerpaní. Přes den je klid, ale večer, když začnou ožívat, se bojíme jít spát. Chodíme s baterkami a hledáme, odkud vylézají. Strach máme především o děti, ale pokousaní jsme všichni," potvrdila matka dětí.

Poslední postřik proti parazitům byl v bytě proveden ve čtvrtek. Rodina připravila k ošetření chemickou látkou všechny věci. „Nedávno jsme všechny poměrně nové věci vyhodili a nakoupili úplně nové, včetně sedačky. Štěnice tady přesto pořád jsou. Doufáme, že další postřik pomůže, jinak se hodláme stěhovat," uvedl Daniš.

Jak potvrdil majitel deratizační firmy a současně havířovský radní Vojtěch Kozák, štěnice jsou ve městě rozšířené. Mezi byty si je přenášejí lidé, kteří se navzájem navštěvují. „Štěnic je opravdu hodně, zvláště pak na Šumbarku. Lidé se přitom za přítomnost štěnic v bytech stydí. Volají a žádají, abychom přijeli neoznačeným autem a v ranních hodinách, abychom nevzbudili pozornost sousedů. Bojí se toho, aby je lidé neoznačili, že žijí ve špíně. To přitom není pravda. Ty štěnice se mohou objevit kdekoliv, stačí, aby je tam někdo přinesl," vysvětlil Kozák.

Nábytek není nutné vyhazovat. Důležitá je rychlá a účinná desinsekce. „Lidé by měli na zjištění výskytu štěnic reagovat co nejrychleji, aby byl zásah proveden co nejdříve. Inkubační doba se pohybuje kolem tří až čtyř týdnů. Lidé nemusejí hned vyhazovat nábytek. Pokud je hnízdo přímo v bytě a my ho najdeme, bez problému ho zlikvidujeme postřikem," dodal Kozák.

Čtěte také: Kouř z hubení štěnic v Havířově vyvolal výjezd hasičů