S ohledem na dlouhodobě stabilní dobré výsledky ČSSD ve městě, byl před začátkem voleb potenciálním kandidátem na starostu. Za předpokladu vítězství jeho strany…

Všechny předpoklady však vzaly za své. ČSSD skončila až třetí, za komunisty a hnutím ANO. „Přiznám se, že jsem trochu překvapen tím, že ANO bude mít takový úspěch a získá tolik hlasů," řekl v neděli dopoledne.

Překvapení přišlo i pokud jde přímo o jeho volební výsledek. Z lídra spadl na třetí místo kandidátky, když jej přeskočila dvojka Kamil Paloncy a Roman Galia. „Nejsem zklamaný. Oni ti ředitelé, popřípadě lidé, kteří jsou veřejnosti více na očích, mají vždycky trochu výhodu," míní Tomáš Kuča. „Mladý Kuča", jak se mu v Orlové říká (jeho otec Jaromír byl poslední rok a čtvrt starostou pozn. red.) ale chce nadále dělat politiku. Členem sociální demokracie je 10 let, prý hlavně proto, že je Orlovák, bydlí v Orlové a zajímá ho, co se ve městě děje.

„Za poslední čtyři roky v zastupitelstvu jsem zjistil, že je velmi důležité se o dění ve městě zajímat. Je potřeba, aby město někam směřovalo a já bych rád k tomu nějak pozitivně přispěl," dodává Tomáš Kuča.