Celková rekonstrukce pavilonu byla zahájena v říjnu 2012 ještě za tehdejšího ředitele Jana Ference. Budovu tehdy ke svému cvičení využila krajská policejní zásahová jednotka a hasiči. Fiktivní agresivní pachatel tam držel rukojmí a založil požár. Stavební firma musela objekt opravit skutečně od holého zdiva.

O cvičení čtete v článku: Zásahovka osvobodila rukojmí a zpacifikovala agresivního pacienta

Přestože měla být rekonstrukce hotova už loni v březnu, termín se neustále prodlužoval. „Jako investor stavby jsme museli po firmě žádat odstranění závad a nedodělků. Samozřejmě, že firmě vyúčtujeme penále i za ušlý zisk z neposkytovaných zdravotních úkonů," řekl náměstek hejmana Ivan Strachoň.

Přes veškeré problémy se podařilo udržet původně stanovenou cenu. Počítalo se s částkou 70 milionů. „Rekonstrukce přišla na 59 milionů korun a dalších zhruba 10 stálo vybavení. Z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko jsme získali dotaci ve výši 85 procent nákladů," informoval hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Jiří Martinek.

Infekční oddělení slouží pro širokou spádovou oblast Karvinska a Frýdecko-Místecka a v případě potřeby i z jiných krajů.

Vybaveno je i pro příjem pacientů s vysoce nakažlivými nemocemi. „Biobox je zařízení pro hospitalizaci pacienta s vysoce nakažlivou nemocí, jako je například SARS, cholera nebo ptačí chřipka, případně s podezřením na tuto nemoc. Práce s nakaženým pacientem probíhají zvenčí, takže zdravotníci nemusí používat speciální obleky," uvedl ředitel nemocnice Petr Kovařík.

O bioboxu čtete v článku: Nebezpečně nakažené už mohou přijímat i v havířovské nemocnici

Pacientům je k dispozici 40 standardních lůžek v pokojích, které mají samostatné sociální zázemí, televizor i připojení k internetu. Dalších 5 lůžek je na jednotce intenzivní péče. Pamatováno je také na dětské pacienty. Návštěvy mohou pacienty navštěvovat podle druhu nemoci a stupně izolace buď na pokojích nebo přes venkovní balkony.

Rekonstruované oddělení už je sice plně funkční, jeho provoz bude nabíhat pozvolna. Pacienti by se ze sousedního, provizorního oddělení, měli přestěhovat do 14 dnů.