Už od roku 1951 navštěvuje karvinskou knihovnu Hedvika Blahušová. Je vášnivá čtenářka, často si půjčuje i dvacet knih na dva měsíce a je schopna číst i do dvou hodin do rána. Problém nastal zhruba před rokem a půl, kdy se jí stal úraz. „Vzhledem k tomu, že byla zrušena pobočka v Karviné-Ráji, dostávala jsem se do knihovny obtížně," vysvětluje Hedvika Blahušová.

O svůj koníček však nepřišla. Díky donáškové službě, kterou Regionální knihovna Karviná poskytuje, dostane knihy až do domu. „Vycházíme tak vstříc našim čtenářům, kteří se dostali do svízelné situace, jsou upoutáni na invalidní vozík nebo špatně chodí a přitom bydlí daleko od knihovny," řekla ředitelka Regionální knihovny Karviná Halina Molinová.

Vše je přitom naprosto jednoduché. Čtenář se domluví telefonicky, e-mailem nebo osobně s knihovnicí, které knihy chce vypůjčit, a v dohodnutou hodinu mu je knihovnice doručí. Domluví se přitom i na termínu vrácení. Seniorům a handicapovaným stačí jediné mít čtenářský průkaz a zaplacený registrační poplatek. Služby využívají především jednotlivci, ale knihovnice jezdí i do domovů důchodců. „V těchto zařízeních také děláme různá setkání, kde knihovnice seniorům předčítají," dodala Halina Molinová.

Služba funguje nějakou dobu i v Havířově. Od letošního února dokonce ve všech pobočkách. „Využívají ji nejen senioři nebo handicapovaní, ale třeba i lidé, kteří jsou například nemocní," sdělila ředitelka Městské knihovny Havířov Dagmar Čuntová.

O službu je přitom velký zájem, knihovnice registrují desítky individuálních žádostí. Kromě toho spolupracují také s domovy důchodců nebo kluby seniorů, pro které také například dělají prezentace. Dokonce i některé pobočky přizpůsobují tomu, že tam často chodí starší lidé.

„Přece jen senioři často vyhledávají odpočinkové žánry. Ženy například čtou romantické nebo detektivní romány, muži zase vyhledávají tematické knihy, například o kutilství nebo zahrádkaření," řekla Dagmar Čuntová s tím, že právě těmito knihami příslušné pobočky vybavují.

O donáškové službě do budoucna uvažují také v Orlové. V současnosti je z kapacitních důvodů neproveditelná. „Bohužel personálně to nelze zvládnout. Máme jen jednu pobočku a bylo by tak složité, kdyby musely knihovnice dojíždět z centra do okrajových částí," vysvětlila ředitelka Městské knihovny Orlová Iva Sušková.