„Mírné zhoršení vývoje nezaměstnanosti v průběhu prosince 2014, které jsme předpokládali minulý měsíc, se naplnilo. I přes příznivý vývoj ukazatelů ve srovnání se stejným obdobím roku 2013 se stav uchazečů oproti konci listopadu mírně zvýšil.

Vliv na tento vývoj měl pokles počtu vyřazených uchazečů a naopak mírný nárůst počtu nově evidovaných uchazečů o zaměstnání," okomentoval čerstvé statistiky ředitel Úřadu práce v Karviné Dalibor Závacký s tím, že se naplnila i očekávání, pokud jde o pokles počtu volných pracovních míst.

A předpovědi na nejbližší týdny a měsíce nejsou právě růžové. V lednu odborníci neočekávají zlepšení situace na trhu práce.

„Důvodem je tradičně vyšší příliv nově evidovaných uchazečů, který obvykle překročí dvoutisícovou hranici. Na tomto nárůstu se budou podílet bývalí zaměstnanci důlní firmy OKD, kde probíhají organizační změny a redukce zaměstnanosti u zaměstnavatelů se sezonním charakterem výroby nebo služeb," vysvětlil Závacký.

Pokud jde o nová volná pracovní místa, těch zaměstnavatelé v prosinci nahlásili 306, což je o 155 více než v prosinci 2013, ovšem mění se jejich struktura. Za poslední rok poklesl zájem zaměstnavatelů o horníky, uklízeče veřejných prostranství a čističe kanalizací či realitní makléře.

Naopak nejčastěji se nyní nabízí práce pro pomocné manipulační pracovníky (několikadenní inventury v obchodech), pracovníky bezpečnostních agentur, obchodní zástupce, provozní elektrikáře, zedníky, dlaždiče, řidiče, instalatéry, ale též zubaře nebo kadeřníky.

Míra nezaměstnanosti se v prosinci zvýšila u všech mikroregionů mimo Havířovsko, kde se nezměnil. Nejvyšší nárůst ve výši 0,43 procenta zaznamenalo Bohumínsko a nejnižší ve výši 0,03 procenta Karvinsko.

V rámci celého okresu podíl nezaměstnanosti meziměsíčně vzrostl o 0,14 procenta na celkových 12,10 procenta (21 701 osob). Loňský rok skončil údajem 12,52 procenta (21 557 osob).

Nejlepší bilanci za loňský rok má Bohumínsko, kde nezaměstnanost poklesla o více než procento, podobně jako na Českotěšínsku. Pokles zaznamenaly všechny mikroregiony, vůbec nejhůř je na tom stále Karvinsko (Karviná, Stonava, Dětmarovice, Petrovice) s 14,08 procenta.

Republiková výše nezaměstnanosti je 7,5 procenta.