Řeč je o nových kamerách, které už několik dní monitorují Kovonský most v Karviné a jeho nejbližší okolí. Kamery se staly terčem zájmu lidí nejen na sociálních sítích a hovořilo se také o měření rychlost, projíždějících vozů.

„Jak jsme již informovali dříve, kamerový systém v Karviné prochází postupnou digitalizací a toto je součástí. Na některých místech kamery přibudou, některé kamerové body budou podle aktuálních potřeb posunuty,“ řekl k tomu zástupce ředitele Městské policie Karviné Václav Ožana.

Na umístění nových bezpečnostních kamer se podílela i policie.

„S městy umístění jejich kamer konzultujeme a místa pro ně doporučujeme i podle našich zkušeností a poznatků. Samozřejmě v případě potřeby například při řešení trestné činnosti či dopravních nehod budeme i my pracovat s jejich záznamy,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Jak Deník zjistil, nové digitální kamery toho oproti starším analogům umí nepoměrně více. Mezi „vychytávky“ patří i měření rychlosti a dokonalý záznam SPZ vozů případných hříšníků.

„Kamery jsou v současnosti využívány jako klasické bezpečnostní kamery, funkce měření rychlosti využita není,“ odpověděli karvinští strážníci.

Měření rychlosti pomocí nových digitálních kamer, zavádění úsekového měření a další v tuto chvíli Karviná oficiálně nemá v plánu.

UVIDÍ SE…

Nikdo ale nemůže vyloučit, že například při špatných statistikách nehodovosti a překračování rychlosti v městském provozu nedojde někdy v budoucnu také na využití této funkce. Ostatně samo se to nabízí.