Investoři začínají mít zájem o pozemek před havířovskou železniční stanicí, která projde celkovou rekonstrukcí a modernizován bude i přednádražní prostor. Město tam nechá postavit nová parkoviště a autobusové zastávky. Podle původních plánů tam měly být i čekárny a různé menší prodejny.

Vítězná varianta budoucí podoby přednádražního prostoru u železniční stanice v Havířově.
Lidé si vybrali podobu prostoru před vlakovým nádražím
Vizualizace možné podoby interiéru nádražní haly železniční stanice v Havířově.
Lidé se přou o budoucím využití nádražní haly


O prodej pozemku, který by přímo přiléhal k přednádražnímu prostoru požádal občan Šenova s tím, že jej chce využít pro stavbu provozovny McDonald´s. Zastupitelé budou o záměru jednat v pondělí odpoledne. Radní jim však doporučují prodej neschválit.

Důvodem není nezájem o McDonald´s, ale dočasná potřeba plochy pro stavbu přednádraží. O prodeji nebo pronájmu pozemku by se tak mohlo jednat až po ukončení stavby. Dá se předpokládat, že o parcelu bude velký zájem a město by mohlo, či spíše mělo, na ni vyhlásit soutěž.

Atraktivní parcela

Investoři by získali velmi atraktivní prostor, který leží v největším dopravním uzlu. Těžili by nejen z cestujících v autobusové a železniční dopravě, ale také z automobilového provozu na nejfrekventovanější křižovatce ve městě, kterým je právě velký kruhový objezd.

Výstavba kruhového objezdu v roce 1960.Zdroj: Archiv
Výstavba kruhového objezdu v Havířově v roce 1960. Nová železniční stanice byla otevřena v roce 1969.  

Nerozhodný investor

McDonald´s měl před několika roky zájem vybudovat svou provozovnu v objektu Lučina na Hlavní třídě, později chtěl stavět u Sportovní haly Slavie. Město kvůli tomu provedlo směnu svého centrální parkoviště u Kina Centrum za parkoviště u sportovní haly, které vlastnil provozovatel Obchodního centra Elan. McDonald´s však od stavby upustil a zamýšlel stavět u Globusu. U sportovní haly mezitím postavil svou provozovnu řetězec KFC.

Restaurace Lučina v centru Havířova
McDonalds v Havířově zatím nebude
Jednání havířovských zastupitelů
U Slavie by měly stát nové garáže a McDonald's
V tomto místě bude stát McDonalds.
McDonald's může stavět, lidé řeší i parkování u nemocnice
Plánek provozovny KFC v Havířově.
Město prodalo pozemek pro stavbu restaurace KFC