Rodiče, kteří děti nepřihlásili na tábor s dostatečným předstihem, už mají jen malou šanci najít volná místa.

„Kapacitu některých pobytů naplnili účastníci už v květnu," řekla ředitelka havířovského Střediska volného času (SVČ) Asterix Eva Kiedroňová.

V Českém Těšíně mohly velký zájem o tábory způsobit dotace, které členové vedení města poskytují. Každé dítě dostalo na pobyt příspěvek ve výši pět set korun.

„První den prodeje táborů se nám některé podařilo vyprodat," uvedla zástupkyně ředitelky Domu dětí a mládeže Český Těšín Zdeňka Burda.

V Bohumíně museli kvůli vysokému počtu přihlášek přidat další turnusy.

„Na jeden příměstský tábor se může přihlásit cca třicet dětí. Na výjezdový pobyt do Návsí u Jablunkova jich v jednom turnusu odjíždí cca šedesát," popsal ředitel DDM Bohumín Ondřej Veselý.

Dětem se líbí především tematické tábory.

„Účastníci, kteří zároveň navštěvují naše kroužky, jezdí na letní soustředění. Výtvarníci mají výtvarný tábor, přírodovědci přírodovědný," vysvětlila Kiedroňová.

SVČ Asterix ale pořádá také všeobecné tábory, na které mohou jet i jiné děti.

Malí sportovci z Českého Těšína mohou své dovednosti rozvíjet na sportovně-turistickém pobytu, děti se zájmem o tanec mohou vyrazit na taneční tábor.

„Táborníci poznají různé aktivity, a když chtějí, mohou od září nastoupit do kroužku," sdělila Burda.

Některé tematické tábory mohou být kapacitně velmi omezené. Například příměstského pobytu zaměřeného na koně se může zúčastnit pouze patnáct dětí.

„Důvodem je bezpečnost a také počet koní," vysvětlila Burda.

Příměstské i výjezdové tábory naučí děti mnoho užitečných dovedností. Ocitnou se v novém prostředí, kde si musí zvykat na každodenní režim a vycházet se spolubydlícími.

„Tábory pomáhají dítěti se socializací. Může se s dalšími účastníky seznamovat například na diskotékách a dalších akcích," zakončil ředitel bohumínského DDM Veselý.

JANA SOSNOVÁ