„Projekt už má také stejnojmenné webové stránky. V první fázi projektu běží anketa, ve které bude veřejnost navrhovat výsadbu nových stromů nejen ve svém okolí," vysvětlila mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

,,Chceme dát veřejnosti maximální možnost podílet se na tom, jak zelená bude Karviná v příštích letech. Data budeme sbírat do konce srpna a odborná skupina je pak do konce roku vyhodnotí. Pokud bude přání reálné, v příštích letech může každý ten svůj strom vidět růst," přiblížil iniciátor projektu, náměstek karvinského primátora Miroslav Hajdušík.

Přání s novými stromy budou graficky zanesena do mapy. Nový web je interaktivní, radnice bude občany zapojovat do anket, součástí stránek je fotogalerie nové výsadby nebo informace o památných stromech v Karviné.

Vandalové v akci

Stromy a zeleň jsou stále aktuálním tématem také v okolních městech.

„V současné době probíhá rozsáhlá výsadba stromů a keřů v Orlové-Porubě. Mělo by tam být vysazeno 145 stromů a 10 863 keřů listnatých, stále zelených i jehličnatých v mnoha druzích," uvedla například mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková.

A jaké možnosti říci svůj názor mají orlovští obyvatelé? „Odbor životního prostředí vždy přihlíží na požadavky občanů i na požadavky města. Stížnosti nebo připomínky na stav stromů prověřují pracovníci odboru v terénu," doplnila mluvčí s tím, že velký problém na poli místní zeleně je žel častý vandalismus.

Sadí se i v Havířově

„V Havířově si občané průběžně už několik let dávají žádosti na výsadbu zeleně. A pokud je to možné vzhledem k druhové skladbě, inženýrským sítím a umístění, pak jim je vyhověno," konstatovala mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

Letos tak město plánuje vysadit okolo 180 stromů především v centru města, v Prostřední Suché a na Šumbarku. S vandalismem se žel setkávají také zde.

„Naposledy například na Šumbarku majitel bojového psa nechal svého svěřence „útočit" na kmeny vzrostlých stromů a strhávat z nich kůru. Stromy se snažíme zachránit," připomněla havířovská mluvčí nedávnou ukázku lidské stupidity, o které informoval také náš Deník.