Investor, který už delší dobu věděl, že v zóně bude i prodejna Lidl, žádal při vyřizování stavebního povolení souhlas pro projekt s menšími prodejnami jiného sortimentu, u kterého se nepředpokládala vysoká dopravní zátěž. Těsně před plánovaným otevřením centra však požádal o změnu s tím, že tam otevře prodejnu Lidl. K tomu ovšem havířovský magistrát vyjádřil své výhrady. Ty se týkaly především dopravní zátěže, kdy taková prodejna má mnohem více zákazníků a také potřebuje častější zásobování nákladními vozidly.

INVESTOR ČÁSTEČNĚ ZAPLATÍ ÚPRAVY KŘIŽOVATKY

„My investorovi navrhujeme, aby se spolupodílel na modernizaci dopravního zařízení v dané lokalitě. Dopravní situace tam není dobrá. Je tam autobusové nádraží, zimní stadion a prodejna Kaufland, a nově tam bude otevřeno obchodní centrum. Proto jsou úpravy křižovatek více než nutné," řekl primátor Havířova Daniel Pawlas.

Redakce kontaktovala investora, který jednání s městem potvrdil.

„S městem Havířov jsme situaci vyřešili dohodou, kdy z důvodů potenciálně zvýšeného provozu v okolí obchodního centra, v důsledku změny typu nájemce, při zachování stejné velikosti centra i počtu parkovacích míst, se budeme finančně podílet na dopravním řešení, které město v okolí připravuje. Obchodní centrum Rotunda bude otevřeno 17. listopadu," sdělil jednatel OC Rotunda Aleš Vobruba.

MĚNILO SE DOPRAVNÍ ZNAČENÍ

Jak už Deník informoval, drobné úpravy v křižovatkách již provedeny byly. Jde však o pouhé vodorovné značení. Výjezd od autobusového nádraží byl z jednoho pruhu k odbočování vlevo na Těšínskou rozšířen na dva. Krátce nato ale bylo značení přemalováno zpátky na jeden pruh a o několik dnů později byly na asfalt namalovány opět dva odbočovací pruhy.

Především řidiči nákladních automobilů a autobusů ale nemají šani jízdními pruhy projet, aniž by z nich nevybočili. Buď je přesáhnou pravou přední částí vozidla při nadjíždění, nebo levou středovou a zadní částí, když si dostatečně nenadjedou.

„Při schvalovacím řízení jsme byli osloveni k vyjádření. Z hlediska norem je křižovatka v pořádku. Jde spíše o zvyk. Zatím jsme žádný problém nezaznamenali. Uvidíme, co ukáže reálný provoz po otevření obchodního centra," sdělil redakci k tomu ředitel osobní dopravy ČSAD Havířov Jakub Vyvial.

VŠE UKÁŽE PROVOZ

Letošní předvánoční nákupy a do toho i hokejová utkání ve Víceúčelové hale budou skutečnou zátěžovou zkouškou. K avizovaným úpravám křižovatky a světelné signalizace by mělo dojít až v příštím roce.

„V souvislosti s budoucím provozem Obchodního centra Rotunda dojde ke zvýšení dopravního zatížení nejbližších komunikací a trojice křižovatek v blízkém sousedství, kdy bude třeba upravit světelná signalizační zařízení na dotčených křižovatkách k zajištění plynulosti dopravního provozu v Těšínské ulici vysvětlila mluvčí havířovského magistrátu Jana Dybová.

Dodala, že bude zpracován nový signalizační plán semaforů.

„Město provede dopravní průzkum zatížení nejbližších komunikací a trojice křižovatek a podle výsledku dopravního průzkumu nechá přenastavit a dovybavit dotčené křižovatky. Provedena bude také rekonstrukce světelné křižovatky ulic Těšínská, Na Nábřeží, Národní třída a Třída 17. listopadu," nastínila plány radnice Dybová.

Čtěte také: Řidiče mate změť čar v křižovatkách u autobusového nádraží

Zdroj: Youtube