To je několik případů, se kterými v poslední době pomohli stonavským seniorům právníci. Za běžných okolností by za pouhou radu advokáta museli sáhnout hluboko do kapsy.

Ve Stonavě ale od letošního dubna funguje projekt nazvaný Právní pomoc seniorům nad 60 let, a kdo se do něj rozhodl zapojit, zaplatí za poradenství pouze dvě stovky.

„Paušální částka placená právnické firmě na jeden rok za občana, který se do projektu zapojil, je tisíc korun. Dvě stě korun hradí občan sám, osm set korun dotuje obec," vysvětluje Krystyna Kupková ze stonavského obecního úřadu.

Projekt je nejen v našem regionu unikátní, firma, která právní služby stonavským obyvatelům poskytuje, podobnou spolupráci s žádnou jinou obcí nenavázala.

„Žijeme ve světě různých lží a podvodů a je fakt, že zejména starší lidé na to nejsou připraveni. Proto jsme k takovému projektu přistoupili a jsem rád, že je o něj mezi lidmi zájem a že tak našim občanům můžeme zase trochu pomoci," říká stonavský starosta Ondřej Feber.

Do projektu se zapojilo dvacet čtyři seniorů, zájem ale projevila i mladší generace. Proto se obec rozhodla zaštítit i další spolupráci a zrealizovala podobný projekt i pro rodiny s dětmi. Vše funguje na stejném principu, obec dojednala lepší cenu, služby už ale ze svého rozpočtu nedotuje.

V praxi vše funguje rychle a zatím bez problémů. V rámci této spolupráce každého čtvrt roku přijede advokát přímo do obce a lidé se za ním mohou přijít s čímkoliv poradit. „Pokud chtějí využít služeb mimo tyto termíny, zavolají do společnosti a do dvou dnů je advokát zkontaktuje a začne jejich problém řešit," dodává Kupková.