Svátkem plným veselí, hodování a zábavy po mnoha měsících omezení ožilo v sobotu náměstí Svobody ve Frýdku-Místku. Poprvé po dlouhé době mohli lidé znovu korzovat s kelímky svařeného vína či punče v rukou a sledovat například řádění čerta ve strašidelné masce a další tradiční masopustní postavy.

Likvidace těžní věže dolů Staříč závodu Chlebovice, 15. února 2022 v Chlebovicích.
Bourání symbolu. Těžní věž v Chlebovicích jde k zemi, vzpomínky horníků dojímají

"Je skvělé, že se zase můžeme sejít s přáteli, dát si svařák a pivo a trochu se pobavit," prohlásil s téměř dopitým kelímkem pětapadesátiletý Vladimír z Frýdku-Místku.

Akce byla velkou zábavou i pro děti. Některé přišly v kostýmech a nadšeně se fotily s dalšími účastníky v maskách. Dav lidí přilákala i zabijačka v podání řezníka Krkovičky s výkladem.

Tradiční zabijačka ve valašské hospodě U Janíka, 29. ledna 2022 ve Frenštátě pod Radhoštěm. Řezník Jaroslav Nitka.
Jako z Ladových obrázků. Při veřejné zabíjačce na Horečkách nechyběla cimbálovka

 Ze zavěšeného prasete postupně ukrajoval kusy masa a doplňoval to komentářem. "Určitě poznáte, co jsem právě odkrojil. Ano, je to panenka," řekl a ukazoval kus masa nad hlavou všem přítomným.

A pokračoval až do okamžiku, kdy sekerou od sebe oddělil poslední zbývající kusy dvou kýt. Něco směřovalo do kotlů s vařící vodou, něco na řeznický stůl, kde pokračovalo bourání.

Tradiční zabijačka ve valašské hospodě U Janíka, 29. ledna 2022 ve Frenštátě pod Radhoštěm. Řezník Jaroslav Nitka.
Mistr Nitka: Práce řezníka jako romantická jen vypadá

V další části náměstí hráli muzikanti, ve stanu bavili komedianti a postavy v maskách se stále na různým místech fotily s dětmi. A v obležených stáncích si lidé kupovali klobásy, uzené, koláče, víno, nakládanou zeleninu nebo sladkosti pro děti.

K TÉMATU

Závěr a současně vrchol masopustního veselí letos připadá na konec února. Celý masopust trvá vždy od Tří králů do Popeleční středy, nejoblíbenější je však jeho konec od čtvrtka do úterý před Popeleční středou.

Kam letos za masopustem? Podívejte se, jak a kde se slaví na Moravě a ve Slezsku.
Kam letos za masopustem? Podívejte se, jak a kde se slaví na Moravě a ve Slezsku

Hlavní zábava se v minulosti konala vždy o víkendu, kdy chodily masopustní průvody složené z masek, hrála muzika a tancovalo a popíjelo se až do rána. Stejně oblíbený však byl i čtvrtek (tzv. tučný), předcházející masopustní neděli. V tento den totiž probíhalo hlavní hodování, aby se lidé dostatečně najedli před nadcházejícím půstem - VÍCE ZDE.