„Většinu našeho repertoáru při těchto vystoupeních tvoří skladby, které se hrávají na pohřbech a smutečních událostech, ale například také kostelní písně, abychom vyšli vstříc i věřícím lidem, a další podobné slavnostně laděné kusy," vysvětluje ještě před vystoupením kapelník dechového sdružení Slezské žestě Martin Szymik.

„Je to samozřejmě trochu jiné, něž když hráváme u jiných příležitostí. Atmosféra svátku to přece jen určitě ovlivní," zamýšlí se dále kapelník Slezských žesťů.

On sám si už ani přesně nevzpomíná, kolikátým rokem zde vlastně hraje, stejně tak i ostatní členové souboru.

„Pamatujeme ale vystoupení, kdy jsme tady hráli zabalení do kabátů, ale byl také rok, kdy jsme hráli jen tak v košilích," vzpomínají.

A reakce návštěvníků hřbitova? Ty jsou vesměs kladné a Petrovičtí i návštěvníci z jiných míst hudební doprovod berou za svůj.

„Většina lidí to myslím opravdu přijímá v dobrém, občas se i někteří zastaví přímo u nás a poslechnou si část vystoupení," doplňuje Martin Szymik.

Petrovice jsou každopádně zřejmě jedinou obcí v okrese, kde taková tradice již více jak 10 let trvá.

„Jsme tomu rádi a k Svátku zesnulých u nás to už zkrátka patří. Ani já sám si už dnes nevzpomenu, kolik let k nám hudebníci takto jezdí, ale je to myslím příjemná tradice, jak tento den všem návštěvníkům našich hřbitovů zpříjemnit," podotýká v neděli také starosta Petrovic Marian Lebiedzik.

Kapela Slezské žestě mezitím dohrává a čeká ji přesun na další štaci se stejným repertoárem.

Jak již bylo řečeno, vystoupení se každým rokem koná také na dalším obecním hřbitově v části Dolní Marklovice, známým také zdejší památkou, a to dřevěným kostelíkem.