Takto vypadala sobotní akce v Chotěbuzi u tamního archeoparku a posléze u nedaleké vojenské hraniční pevnosti na velkolepé a akční podívané, kterou připravilo Muzeum Těšínska a Klub vojenské historie Chotěbuz.

„Pro obyvatele regionu Těšínska je důležité poznávat svou minulost. Mnozí návštěvníci Muzea Těšínska, zejména ti mimo náš region, se nás také velmi často ptají právě na období konce 30. let, na to, kde tehdy ležela hranice s Polskem a další tyto historické události. Většina lidí u nás v Česku například neví, že Těšínsko nebylo předmětem Mnichovské dohody. Tam se bavili o Sudetech, o odstoupení pohraničí obývaného především Němci. Ale zajímavé je, že ve stejný den, kdy Československá vláda projednávala podmínky Mnichovského ultimáta, dostala ještě jedno ultimátum, a to z Polska. Poláci si tehdy vynutili anektování Těšínska a přibližně o měsíc později i části Oravy, Spiše a Kysuc na severním Slovensku.

Mělo to tragické a dramatické důsledky, protože tehdy bylo donuceno k odchodu asi třicet tisíc Čechů. Všechny české školy v oblasti byly zavřeny a hranice s Polskem ležela na západ od Prašivé v údolí Morávky. Evakuovány byly tehdejší okresy Český Těšín a Fryštát, během deseti dnů území anektovala polská administrativa a přišlo polské vojsko,“ uvedl v sobotu ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka.

Rok se na sobotní akci připravoval i Klub vojenské historie v Chotěbuzi, který přizval i některé další spřátelené kluby. „Chtěli jsme také demonstrovat, že český lid byl tehdy připraven bránit svou vlast. Pro to jsme společně připravili volnou rekonstrukci skutečných událostí v Krušnohoří, tedy inscenovaný střet československých obránců hranic s Freikorpsem, což byly bojůvky sudetských Němců, a s wehrmachtem, který je podporoval. Ono, za oficiální začátek 2. světové války se považuje datum 1. září 1939. Málokdo už ale ví, že již o rok dříve Němci, a potažmo i Poláci či Maďaři, útočili na československé hranice a při těchto bojích zahynuly stovky Čechoslováků, na které bychom neměli zapomenout,“ dodal ředitel Muzea Těšínska.

Diváci tak v sobotu v Chotěbuzi viděli přehlídku vojenské techniky, dobovou módní přehlídku Pin Up & Vintage studia na téma módy od 30. do 90. let minulého století, odpoledne pak i zmíněné boje o hranice Československa, to u jednoho ze hraničních opevnění v Chotěbuzi

„Akci ale nepojímáme jako dtramatickou ilustraci, vždyť daná 30. léta přinesla krásné období, kdy u nás došlo k rozvoji kultury, školství i vzdělanosti, vznikala zajímavá architektura, rozvíjela se móda. Tehdy se v Československu například schválil i zákon, že ženy mohou volit, osmihodinová pracovní doba a další. Chtěli jsme tedy ukázat, že První republika zůstává nedostižným vzorem i dnes,“ shrnul Zbyšek Ondřeka.

Reportáž s dalšími účastníky velkolepé sobotní podívané najdou čtenáři Deníku ve vydání v pondělí 1. října.

V těchto místech bude KD L. Janáčka rozšířen o moderní dostavbu.
Kapela Nebe chce vrátit do Jazz Clubu hudební život