V půli června se veřejnost po mnoha letech podívá do budovy Muzea Těšínska na Hlavní třídě. A bude to velká událost. 

Z aktivit Muzea Těšínska ve výstavní síni v Orlové.
Pobočky Muzea Těšínska v Havířově a v Orlové končí. Expozice v Těšíně bude větší

Budova byla více jak 20 let uzavřena, depozitáře se z ní odstěhovaly už v roce 1998. Poslední téměř dva roky probíhala její rekonstrukce. Budova z roku 1886 prošla náročnými úpravami, které byly projektovány s cílem zachovat historický ráz neoklasicistní stavby a zároveň ji přizpůsobit současným požadavkům. 

Nový je například osobní výtah a stolový výtah pro dopravu knih. Repasovaly se schodišťové stupně a doplňovala dlažba. Součástí proměny historické budovy muzea je i adaptace podkroví určeného muzejní pedagogice a práci s veřejností.

Úpravou prošel i muzejní dvůr, kde vzniká prostor pro pořádání kulturních aktivit. 

Z autorské tvorby členů Fotoklubu Karviná. Marek Běhan.
OBRAZEM: Fotoklub Karviná má plodný rok, vystavuje v zahraničí, nyní zve i domů

Podle ředitele Muzea Těšínska Zbyška Ondřeky budou návštěvníkům poprvé v historii zpřístupněny všechny části budovy. Od sklepních prostor přes další patra expozic s mnohdy dosud neprezentovanými etnografickými, uměleckými a jinými sbírkami.

„Nepůjde o klasickou muzejní expozici, ale o moderní, z velké části multimediální formu prezentace historie Těšínska,“ řekl Ondřeka.

Dodal, že naopak podkroví je určeno pro pedagogickou činnost, práci s dětmi. Nová bude i muzejní vědecká knihovna.

Náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny říká, že obnova výstavní budovy je pro něj velkou osobní satisfakcí. Nákladnou opravu za 120 milionů korun zaplatil Moravskoslezský kraj.

Slavnostní otevření je plánováno na 28. července, kdy uplyne rovných sto let od rozhodnutí o rozdělení Těšínského Slezska. Veřejnost se ale do budovy pravděpodobně podívá už v červnu při příležitosti Svátku tří bratří.

Karvinská Obchodně-podnikatelská fakulta Slezské univerzity.
Obavy z viru, Číňani na Slezské univerzitě zatím studovat nebudou
Jan Pastrňák.
Hornický nadšenec a sběratel: ve sklepě domu si vybudoval malé muzeum