Téměř dvouměsíční „výjimečný stav" na železnici v okolí Bohumína končí. Od pátku budou vlaky mířící na Karvinou a dále Slovensko stanicí opět projíždět. „Vlaky na Slovensko již nepojedou odklonem přes Havířov a osobní vlaky pojednou opět podle platného jízdního řádu," píše se v tiskové zprávě ČD.

Výluka ve stanici byla vynucena poruchou hlavního stavědla, které v polovině února poničil požár.

Obnovení normálního provozu je možné díky tomu, že správa železniční dopravní cesty aktivovala začátkem tohoto týdne provizorní zabezpečovací zařízení, které umožňuje obsluhu přibližně třetiny výhybek a návěstidel na bohumínském nádraží.

„V současnosti probíhá nezbytné zacvičení zaměstnanců a zkušební provoz pro zajištění stabilního provozu od tohoto pátku. České dráhy tak mohou do jednoho z nejvýznamnějších železničních uzlů vrátit provoz svých vlaků, včetně technologických činností, jako je výměna lokomotiv, spojování či posun souprav," řekla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Do své původní trasy se vrací všechny vlaky směřující přes Bohumín a Karvinou do Třince, Mostů u Jablunkova dále do Žiliny, resp. do Košic. Také provoz nočních dálkových vlaků se vrací do svých původních tras, včetně manipulací v Bohumíně.

Pendolina na trase Praha - Bohumín jedou až do Bohumína, v opačném směru pojedou ze své původní stanice Bohumín. Stejně i všechny rychlíky Brno - Bohumín pojedou bez omezení i v úseku Ostrava hl.n. - Bohumín a opačně. Podle platného jízdního řádu bez omezení budou opět jezdit i všechny osobní vlaky.