Podle ministerstva zdravotnictví i hornických odborářů se tak děje neoprávněně a lidi mají žádat své peníze zpět. Vedení nemocnice si ale stojí za svým a peníze bude zřejmě vybírat dál.

O co jde? Nemocnice má oprávnění na vydávání odborných posudků o tzv. nemoci z povolání. Pokud žadatel o posudek dostane kladné stanovisko, odchází a čekají ho další potřebná jednání. Pokud posudkáři vydají stanovisko záporné, může se daný žadatel kupříkladu odvolat. K tomu ale potřebuje mít v ruce daný posudek. A právě za jeho vydání si Karvinská hornická nemocnice účtuje poplatek ve výši dva tisíce.

Na situaci před několika týdny upozornily hornické odbory. „Podle nás jde o postup v rozporu se zákonem a upozornili jsme tak na to i ministerstvo zdravotnictví. To pak vydalo stanovisko, které s naším názorem souhlasí,“ řekl odborářský šéf Jan Sábel.

Co na to samotné ministerstvo? „Vydání lékařského posudku, bez ohledu na jeho závěr (tedy i posudku o neuznání nemoci z povolání), je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění,“ říká mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

O celé situaci je informován i krajský úřad. Ten ale není zřizovatelem nemocnice. „Vydali jsme ale registraci o oprávnění nemocnice k dané činnosti. Po upozornění ministerstva jsme tedy v nemocnici provedli potřebné kontroly a vyzvali k sjednání nápravy,“ řekl krajský zdravotní rada Martin Gebauer.

Situace je ale lehce komplikovaná. „Ministerstvo se ve svém výkladu opírá o jeden zákon, nemocnice nám ale podala vysvětlení a opírá se o jiný zákon. Věřím, že ze strany nemocnice nejde o úmyslné neoprávněné jednání a vzhledem k tomu, že kraj není jejím zřizovatelem, je nyní na samotné nemocnici, jak situaci vyřeší,“ dodal krajský zdravotní rada.

Samotná Karvinská hornická nemocnice má v celé záležitosti jasno. „My si stojíme za svým, že v rozporu s legislativou nejednáme,“ řekl stručně ředitel špitálu Tomáš Canibal.

Ilustrační fotografie.
Strážníkem v osmnácti? Čerství maturanti budou moci sloužit u městské policie