Kraj se formou takovýchto výhod snaží zastavit vylidňování Karvinska, přilákat do těchto měst nové práceschopné obyvatelstvo, udržet mladé lidi v této oblasti a zvýšit mezi občany zájem o trvalé bydlení v této části Moravskoslezského kraje.

Dosud mohli získat zdarma kartu ODIS jen lidé, kteří mají trvalé bydliště v Karviné, Havířově nebo Orlové, případně v těchto městech pracují ve zdravotnických zařízeních. „Vyslyšeli jsme hlasy lidí a program rozšířili. Cestovat do práce zadarmo budou nově moci nejen obyvatelé těchto tří měst, ale i ti, kteří bydlí v devíti okolních obcích,“ upřesnil náměstek hejtmana Jakub Unucka.

O ODIS kartu na rok zdarma tak mohou žádat také obyvatelé obcí Albrechtice, Horní Bludovice, Horní Suchá, Těrlicko, Dětmarovice, Petrovice u Karviné, Stonava, Doubrava a Petřvald.

Starostové obcí, kde mohou lidé ODISky zdarma získat, tuto možnost nepřeceňují. „Silně teoreticky něco takového jednotlivcům pomoci může, ale problematika zaměstnanosti a udržení obyvatel v našem na tomto rozhodně nestojí. I tak je ale samozřejmě dobře, že se takové aktivity dějí, pomohla by zde ale větší konceptnost a také platnost pro větší časové úseky, než je nyní například rok,“ říká starosta obce Těrlicko Martin Polášek.

„Nepřikládám tomu až takový význam a nemyslím si, že něco takového může mít nějaký masový dopad,“ říká starosta Petrovic u Karviné Marian Lebiedzik.

I po zářijové změně pravidel zůstává v platnosti základní podmínka: Na ODIS kartu mohou dosáhnout pouze ti, kdo jsou zaměstnaní, a to na minimálně poloviční úvazek. ODISka je určena absolventům středních, vyšších odborných a vysokých škol nejdéle do jednoho roku od ukončení studia a zdravotníkům, kteří tu pracují ve zdravotnickém zařízení.

Od roku 2017, kdy projekt spatřil světlo světa, rozdal kraj 209 ODISek.

Bohuslav Sobotka na archivním snímku.
Privatizace OKD: exministry Sobotku a Urbana zřejmě čeká trestní oznámení