Sdružení Důl architektury, jehož členové tři roky bojovali za záchranu budovy, která je postavena v tzv. Bruselském stylu, toto rozhodnutí vítají a nabízejí městu pomocnou ruku při řešení jeho budoucí rekonstrukce.

„Již od léta bylo zřejmé, že termín dokončení stavby není možné stihnout, avšak předchozí vedení města chtělo jít do rizika, že investice mu z důvodu nedodržení termínu nebude proplacena a městská pokladna přijde o mnoho desítek milionů korun. Jsme rádi, že nové vedení města se k situaci postavilo čelem a rozhodlo zodpovědně. Nejen k rozpočtu města, ale i k budově samotné," říká předsedkyně sdružení Důl architektury Lucie Chytilová.

Havířovští architekti, po jejichž boku stojí takové odborné autority, jakými jsou Ladislav Lábus nebo Rostislav Švácha, jsou si vědomi, že snaha v budoucnu oživit stávající demoliční projekt pořád zůstává.

„A proto bychom chtěli s městem a Českými drahami, případně se SŽDC vytvořit pracovní skupinu, která bude mít za cíl nalézt pro stávající budovu využití a připravit rekonstrukci, která nebude v řádu stovek milionů, a přesto bude kvalitní, energeticky účinná a k budově citlivá," dodává Chytilová.

Důl architektury již více jak rok v prostorách nádraží pořádá nejrůznější kulturní akce, symposia a další. Tento víkend bude ve vestibulu instalován klavír, na který budou moct procházející cestující hrát. Zítra v 15 hodin se zde otevře kavárna Brusel, v 16 hodin bude rozsvěcování vánočního stromku a proběhnou i další příjemné aktivity.