Na dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku ráno začalo další plošné testování pracovníků OKD na koronavirus. Potrvá do začátku příštího týdne, nejpozději by mělo skončit v úterý. K páteční sedmé hodině ranní bylo odebráno přes 200 vzorků, vyhodnotí se prostřednictvím laboratorního PCR testu. Celkem má podstoupit testy přes 3000 lidí. 

Plošné testování v souvislosti s nákazou Covid-19 v Dole Darkov na Karvinsku. Hygienikům pomáhala i armáda. Ilustrační foto.
Horníci se vracejí do práce, stále se ale netěží. O víkendu podstoupí PCR testy

"Testování začalo před šestou ranní hodinou, provádí ho čtyři odběrové týmy. Testovat se dnes bude do 16 hodin. Jde to hladce, bez jakýchkoliv problémů," uvedla v pátek ráno pro ČTK mluvčí OKD Naďa Chattová. Na testech se kromě zdravotníků bude podílet armáda.

Testování nařídila Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě. Otestováni budou pracovníci z dolu ČSM-Sever a ČSM-Jih. Důvodem je nárůst počtu lidí nakažených covidem-19. Za posledních několik týdnů hygienici na těchto dolech evidují 149 nakažených.

V těžební společnosti jde už o několikáté plošné testování. Nejprve se testovalo na Dole Darkov, kde se vyskytlo ohnisko nákazy koronavirem, celkem tam onemocnělo 507 pracovníků, jejich příbuzných a kontaktů. Poté se testovalo i na dalších dolech, používaly se ale rychlotesty, které podle hygieniků zcela nevyhovovaly. Hygiena tak ve čtvrtek nařídila provedení PCR testů.

V Moravskoslezském kraji je od počátku pandemie 2122 pozitivně testovaných. Nejvíce právě na Karvinsku, kde hygienici evidují 864 nakažených.

Dekontaminace Dolu ČSA.
FOTO: Hasiči dezinfikují další tři doly OKD na Karvinsku