Přibližně před měsícem skončil stavebně-technický průzkum domů. Je zadáno statické posouzení domů a hydrogeologický průzkum. Zjistilo se, že domy jsou zasaženy nadměrnou vlhkostí i plísněmi. Teprve na základě všech expertíz bude možné zadat projekt rekonstrukce a poté teprve stanovit rozpočet.

„Půjde o velmi náročnou rekonstrukci, ale to jsme věděli už v době, kdy jsme domy kupovali. Rekonstrukci chceme provést co nejefektivněji,“ říká náměstek primátora Jan Wolf.

Dlouhá příprava je nutná mimo jiné také proto, že domy stojí v památkově chráněné zóně a důležitý bude názor památkářů.

Jasno už je také v tom, jak lukrativní prostory na náměstí využít. Obecně se počítá s nebytovými prostorami, například pro bistro či malou restauraci, pamětní síní hornických tradic, byty či nebytovými prostorami, a kancelářemi.

Ve Svatováclavské by měly být kromě nebytových prostor či bytů také prostory pro potravinářské či nepotravinářské využití. Pamětní síň hornických tradic obsadí prostřední z domů a poslední objekt v řadě domů na náměstí bude rekonstruován pro kancelářské využití a další nebytové prostory.

„Chceme zadat rekonstrukci všech tří domů najednou tak, abychom práce co nejvíce zefektivnili. Pro dům ve Svatováclavské budeme už v průběhu projektování a oprav hledat nájemce tak, aby byl ihned využit. Pro další pak najdeme nájemce po dokončení rekonstrukce. Síň hornických tradic by mělo spravovat město přímo,“ dodal Jan Wolf.

S historií, ale též budoucností výstavních historických domů se bude moci seznámit také veřejnost. Po zadání projektu se počítá se zveřejněním vizualizací včetně budoucího využití.