Jen namátkou je zajímá využití služebních vozidel úřadu a vyúčtování služebních cest vedení za posledních deset let, ale třeba také platy a odměny po jednotlivých pololetích všech zaměstnanců úřadu, a to do konce roku 2006.

Ale to není zdaleka vše. Radnice má tazatelům předložit také platové výměry a odměny všech zaměstnanců městské policie a městského podniku Teplo Těšín za poslední roky.

Jeden z tazatelů, bývalý místostarosta a předseda místní ČSSD Petr Procházka, tvrdí, že jako zastupitel jen využívá svého práva na informace. Podle něj by s tím úředníci neměli mít moc práce. „Nemyslím si, že úřad zahlcujeme zbytečnými dotazy, a už vůbec ne natolik, aby úředníci kvůli tomu museli odsouvat svoji práci. Některé věci jsou možná na dohledání náročnější, ale určitě ne všechny," řekl Petr Procházka.

Na dotaz, proč se ptá na věci, které by mohl jako bývalý místostarosta vědět (ve volebním období 2010 až 2014 pozn. red.), říká, že se k nim ani jako uvolněný funkcionář nedostal. „Když jsem se ptal na nějaké věci týkající se městské policie, bylo mi řečeno, ať se nestarám," řekl nynější šéf českotěšínské ČSSD. A proč se ptá třeba na odměny úředníků? „Cítím tam protekcionismus. Proč má jeden tolik a druhý třikrát víc? Nezajímají mě platy, ty si zjistím, ale proč jsou takové rozdíly v odměnách?" ptá se Procházka.

Jedním dechem ale dodává, že informace nehodlá zneužívat. „Sociální demokracie to bude mít pro svoji vnitřní potřebu," říká.

Ovšem záhy si oproti předchozí větě odporuje, když dodává, že ČSSD chce být tvrdou opozicí a práci vládnoucí koalice bedlivě sledovat a připomínkovat. Upozorňuje zároveň na to, že na všechny své dotazy zatím odpovědi nedostal.

„Například plnění rozpočtu města jsem požadoval už několikrát a ještě ho nemám," říká. Dotazy, které sociální demokraté k radnici směřují, jsou k dohledání na webových stránkách českotěšínské ČSSD.

Desítky hodin práce a tisíce papírů

Vedení města považuje dotazy ze strany zastupitelů ČSSD za blokační. Komplikují chod úřadu a úředníkům přidělávají zbytečnou práci.

„Sociálnědemokratický zastupitel Petr Sznapka se například dotazuje, kolik blokových pokut za rok 2014 podle státní příslušnosti pachatele přestupku s rozdělením na české a polské a další bylo uděleno, dále chce znát výši pokuty udělenou každému přestupci. Výsledkem je, že strážníci nyní tráví v kancelářích desítky hodin a rozdělují tisíce blokových pokut," říká mluvčí města Dorota Havlíková s tím, že nezná instituci, kde by se agenda dělila podle státní příslušnosti pokutované osoby.

Ředitel městské policie Petr Chroboczek potvrdil, že zaměstnanci, kteří se zabývají správní agendou, se v posledních týdnech skutečně nezastaví. „Když to odhadnu, je v tom okolo stovky hodin práce a dvou tisíc nakopírovaných papírů, co jsme posílali na úřad jako odpovědi na dotazy," říká Petr Chroboczek.

Není pochyb o tom, že vypracování odpovědí je rozsáhlé a časově náročné. Jen žádost bývalého místostarosty Procházky o doložení odměn zaměstnanců za poslední dekádu si vyžádala desítky hodin práce několika lidí a obrovské náklady na doporučenou korespondenci. „Dle zákona totiž úřad musel informovat o vznesené žádosti nejen 127 současných pracovníků na úřednických pozicích, ale také všech 105 bývalých, kteří například změnili příjmení, odstěhovali se a které jsme museli dohledat," přiblížila mluvčí města.

Naznačila, že pokud dotazů nebude ubývat, bude radnice muset zvážit, zda nepřijmout dalšího pracovníka, který by se problematikou zodpovídávání dotazů zaobíral.

„Minule jeden z žadatelů požadoval přehled všech zakázek i drobných realizovaných nákupů za poslední tři roky na této odpovědi pracovalo 24 lidí z různých odborů několik dní," říká Havlíková.