„A přitom řada žen zpočátku říká, že do žádného klubu chodit, že ony nic neumí a co by tam dělaly. A dnes jsou rády, že do klubu docházejí,“ říká neoficiální mluvčí orlovského Lady klubu Marie Prášilová.

Jak říká, klub navštěvují dámy v nejlepším věku věku, které mají chuť se scházet, něco společně dělat, jedna druhou povzbuzovat a učit se jedna od druhé. „Máme rády estetiku, ruční práce, rády se bavíme a smějeme. Loni už desátým rokem, říká Marie Prášilová a dodává, že k Lady klub má momentálně 12 členek a další už se hlásí.

Drogy a boj proti nim. Ilustrační foto. . Policista drží zabavené fénixovy slzy.
Odhalila Smrt Sebastiana (20) veřejné tajemství? Havířov je prý plný drog

Dámský klub, který v každém městě nenajdete se stejně jako více než šedesátka spolků a klubů z Orlové a okolí představil na letošním ročníku Výstav spolkové a klubové činnosti, který se v orlovském domě kultury konal po roční pauze zaviněné pandemií koronaviru.

Na stole, za nímž sedí Anna Dudová a Drahoslava Otisková, jsou k vidění malované vánoční baňky, velikonoční zajíčci anebo nejrůznější motivy vyrobené technikou quillingu, což je výtvarná technika používající proužky papíru, které se stáčí a formují do požadovaného tvaru. To je doména paní Aničky. Na kamarádku Drahušku prozradí, že je profesionální malérečka, proto ty nádherně zdobené vánoční koule.

Vylákat z lidí peníze, to je to, oč podvodníkům běží.
Důvěřiví lidé na Karvinsku dál přicházejí o peníze

„Pocházím z jižní Moravy a jsem profesionální malérečka,“ prozrazuje po krátkém naléhání a pochvale své práce. Před Velikonocemi tady škrábe a zdobí kraslice, před Vánocemi techniku přenáší na ozdoby vánočního stromečku. „Zkouším i drátkování. Vyrábím to pro radost, občas něco prodám, něco rozdám,“ říká paní Drahoslava.

Na fichtlech na Konec světa

Letošní 25. roční Spolkové výstavy zabral prostory Estrádního sálu i galerie v přízemí. Školní děti i jejich rodiče a prarodiče mohli obdivovat výrobky z vosku, kabelky šité z džínoviny, výpěstky orlovských kaktusářů, mnoho dětí si prohlíželo holuby v klecích. O své existenci a činnosti podaly zprávu místní sportovní kluby a spolky – kynologové, hasiči, horolezci, spolky organizace YMCA anebo Veterán klubu Rychvald.

Ten funguje už 10 let a pokud to je možné, každý rok pořádá srazy. „V září pak pravidelně jezdíme Padesátku na konec světa. Je to takový pohodová vyjížďka na motorkách o objemu do 50 c