Demonstrace trvala zhruba třicet minut a zúčastnily se jí zhruba tři stovky lidí z řad orlovských zdravotníků, ale i veřejnosti.

Po 15. hodině protestující společně vyšli od nemocnice k městskému úřadu, aby dali najevo svůj odpor k rozhodnutí kraje zrušit v orlovské nemocnici většinu lůžkových oddělení.

Závěrem zazněla symbolicky píseň od Marty Kubišové Modlitba pro Martu. Vše se obešlo bez incidentů.

Zdroj: Deník/Libor Běčák

Restrukturalizace

Názory na aktuální situaci od zástupců demonstrujících zdravotníků i vyjádření zástupců krajského úřadu najdete v úterním týdeníku Region Karvinsko.

Důvodem protestu je jeden z kroků tzv. restrukturalizace krajských špitálů, který kraj vysvětluje obrovským zadlužením nemocnic i špatnou personální situací.

Podle plánů kraje by v Orlové mělo vzniknout velké lůžkové centrum tzv. následné péče, místní lůžková ortopedie, interna a další by se měly stěhovat do Karviné. S tím ostře nesouhlasí mnozí zaměstnanci orlovské nemocnice, za kterými stojí i vedení města a místní obyvatelé.

Zdravotníci nyní hrozí, že v případě výše zmíněných plánů do Karviné nepřejdou, podají hromadnou výpověď a půjdou pracovat do jiných zdravotnických zařízení v okolí.

Stovky lidí protestovalo ve středu v Orlové proti uzavírání lůžkových oddělení v místní nemocnici.
Lidé vyšli do ulic, aby demonstrovali za svou nemocnici

Šest variant

Kraj říká, že pro místní obyvatele by i po provedení výše uvedených plánů zůstala zachována non-stop veškerá potřebná péče v ambulancích, místní obyvatelé to ale vnímají jako možné zrušení svého špitálu. Rozhodnou krajší zastupitelé.

K tomu mělo dojít již vloni v prosinci. Orlovští se tehdy rovněž vypravili protestovat přímo před budovu krajského úřadu, zastupitelé pak hlasování odložili na březen letošního roku.

Vybírat budou z šesti variant optimalizace, které jim předloží managmant personální unie nemocnic Karviná-Ráj, Orlová a Havířov.

Před Krajským úřadem v Ostravě demonstrují ve čtvrtek dopoledne Orlované. Zastupitelé mají schvalovat restrukturalizaci nemocnic a personálu té orlovské,ani lidem se to nelíbí.
Status quo. Zastupitelé o osudu orlovské nemocnice nerozhodli