VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak správně připravit kvas?

Ostrava -Počet zákazníků, kteří si už letos objednali vypálení kvasu nebo přivezli ovoce, se podleMarcela Černíka z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi. blíží tisícovce.

12.10.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

„Jablka a hrušky abychom hledali na stromech baterkou,“ bědovali loni ovocnáři a s nimi i provozovatelé pálenic, kteří neměli co dávat do kotlů.

„Letos to je proti loňsku o sto procent lepší. Ovoce se urodilo dost, koncem léta bylo i dost sluníčka, takže ovoce dozrálo, má dost cukru a slušná bude i výtěžnost. Lidé vozí nejen celé ovoce, ale objednávají se i na vypálení kvasů, které si sami připravili,“ vysvětluje Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.

Počet zákazníků, kteří si už letos objednali vypálení kvasu nebo přivezli ovoce, se blíží podle něj tisícovce. Jezdí k nám třeba i zákazníci z Podbeskydí, na druhé straně je vidět, že pálenic v posledních letech výrazně přibývá a zákazníci si často vybírají tu, která je nejblíže jejich bydliště,“ dodal Černík.

Zákazník, který přiveze celé ovoce, platí za litr padesátiprocentní pálenky 130 korun, ten, kdo přiveze už hotový kvas, pak o deset korun méně. „Měl by to být dobrý rok, po těch špatných se totiž už mnoha chlapům tenčí zásoby, tak se to snaží letos dohnat,“ dodává Černík.

Antonín Šputa z Pěstitelské pálenice v Krásném Poli také říká, že proti loňsku bude ta letošní sezona lepší, ale zároveň dodává, že žádná velká sláva to nebude. „Objednávek není tolik, jak bych při tak bohaté úrodě ovoce čekal. Možná to bude i tím, že pálenic přibývá, a také tím, že naopak ubývá chlapů, kteří mají čas a chuť ovoce natrhat, rozmělnit a dát je kvasit do sudů,“ míní Šputa.

V pálenici Inpal ve Vrbici u Bohumína odhadují zatím nárůst počtu zakázek proti loňsku na dvoj- až trojnásobek. „Ve srovnání s předloňským rokem už ten letošek až tak dobře nevypadá. Také si myslím, že těch pálenic se otevírá dost hodně, zatímco těch, kteří si nechávají vypálit pálenku, spíše ubývá,“ dodal Jindřich Gabryš z pálenice ve Vrbici u Bohumína.

Jak správně připravit kvas?

Lidé, kteří se pouštějí do sběru ovoce s úmyslem udělat dobrý kvas a z něj vypálit co nejlepší slivovici, hruškovici či calvados, by měli mít podle Marcela Černíka z velkopolomského lihovaru a likérky alespoň základní znalosti.

„V poslední době se mi zdá, že takových těch takzvaně školáckých chyb se už tolik nedopouštějí. Důležité je, abychom bečku ovocem zaplnili tak během týdne. Pak už je ji třeba zavřít, nemíchat s ní, neotáčet ji a umístit ji na místo, kde je pokud možno co nejstálejší teplota. Ty nádoby s kvasícím ovocem ale nepatří do garáží či chlévů, protože pak by mohly chytit pach těchto míst. Na povrchu kvasu se časem vytvoří takzvaný koláč, vzniká kysličník uhličitý, který tento koláč drží nahoře. Když koláč začne klesat, je to signál, že je nejvyšší čas kvas vypálit,“ vysvětluje Černík. Důležité je podle něj ovoce co nejvíce rozmělnit, to platí hlavně pro jablka a hrušky, švestky jsou měkké a rozpadají se samy.

Zkušený pracovník další pálenice na Ostravsku dodává, že z praxe zná i opačné případy, i když ty jsou spíše výjimečné. „Někdo se s kvasem piplá skoro jako s přípravou kojenecké přesnídávky, vypálí ale málo. Další zapomene na kvas ve sklepě a sudy přiveze o rok později, a stejně má hruškovici, kterou mu závidí lidé široko daleko,“ dodává s úsměvem.

Pracovníci pálenic se ale shodují většinou v tom, že ani zkušený lihovarník nemůže na první pohled určit, co z kvasu po vypálení nakonec poteče. „Já vždycky říkám, že o tom, co nakonec po pálení poteče, stejně rozhoduje ten nahoře,“ míní zkušený lihovarník z další pálenice v okrajové části Ostravy.

Autor: Břetislav Lapisz

12.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Házenkáři MHK (v modrém) vyřadili Zlín a těší se na los osmifinále.
17

Házenkáři MHK vyřadili Zlín

83

Komentář šéfredaktora Deníku: Kdo zastaví ANO?

Bohumínská nemocnice sází na jednodenní chirurgii

Šéfové Bohumínské městské nemocnice (BMN) chtějí více využít kapacitu zdejších operačních sálů, následných i akutních lůžek. Také proto se chtějí zaměřit na moderní způsoby léčby, například na jednodenní chirurgii. Ta se specializuje na plánované operace prováděné laparoskopicky či klasicky.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Příchod Bláhy? Trefa do černého

Havířov – Českobudějovický gólman Ondřej Bláha se v hokejovém Havířově objevil 9. října. Od té doby splácí důvěru trenérů plnými hrstmi.

Zachráněný strom má na zámku diplom v rámečku

Protože přežil svou jistou smrt, dostal diplom jako Strom hrdina, který teď visí u vstupu do havířovského zámku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT