Jesenický bludný balvan v parku Petra Bezruče v centru Bohumína, na jehož vrcholu se vyjímá busta básníka Petra Bezruče, dostal novou tvář. Město jej nechalo očistit a zrestaurovat.

Pomník připomínající odkaz Petra Bezruče v bohumínském městském parku odhalili před 70 lety, v den 80. výročí básníkova narození.

Bohumínská vzpomínka na Petra Bezruče před opravou. Zdroj: Město Bohumín

„Velký jesenický bludný balvan s bustou se nachází na travnaté ploše hned za vstupem do parku z křižovatky ulic Štefánikovy a Jana Palacha,“ uvedla Šárka Drápelová z odboru školství, kultury a sportu bohumínské radnice.

Odborná firma kámen i bustu důkladně očistila a nanesla na ně speciální impregnační nátěr. „Nechali jsme také zrestaurovat desku s nápisem, na které byl nevhodný a poškrábaný nátěr bílé barvy, a opatřili jsme ji bronzovou patinací,“ doplnila Drápelová. Okolí pomníku je teď nově upravené okrasnou mulčovací kůrou na geotextilii, která bude bránit obrůstání pomníku popínavým plevelem.

(luk)

Rudá hvězda se o víkendu opět objevila na těžní věži jedné z šachet. Naštěstí však jen pro filmaře, kteří zde chystali film o nejtragičtějším poválečném důlním neštěstí v tuzemsku.
Dukla 1961: Filmaři točí o tragédii v podzemí havířovské šachty