Před dvěma lety založila na popud svých přátel Lucie Arichteva Pěkně vypečený blog, na kterém od té doby uveřejňuje recepty nejrůznějších pečených dobrot, včetně vánočního cukroví. Sama autorka přitom pečení propadla až po své svatbě, především pak v době, kdy s manželem čekali prvního syna.

„Moje maminka i sestra jsou vyučené v oboru kuchař, takže když jsem byla mladší, bylo v kuchyni u nás doma plno i beze mě. Já se tam objevovala až v době, kdy se nosilo na stůl,“ vysvětluje s úsměvem havířovská rodačka.

„Skutečné nadšení pro pečení mě pak přepadlo v době, kdy jsem čekala našeho prvního syna. Měla jsem tehdy nezkrotnou chuť na sladké a představa voňavého koláče, který mám sama pro sebe, byla hrozně silná,“ doplňuje mladá maminka.

Jednu z nejkrásnějších atmosfér přitom podle ní dokáže v kuchyni vykouzlit vánoční cukroví, při jehož pečení se domem nese jedinečná vůně.

„Letos v listopadu jsem už odpočítávala dny, kdy budu moci upéct první kousky. Ač se to může zdát vzhledem k množství času, který trávím v kuchyni, podivné, pečení cukroví má úplně jinou atmosféru,“ říká Arichteva, která se při tvorbě cukroví drží léta prověřených rodinných receptů. Mezi její nejoblíbenější patří linecké cukroví a vanilkové rohlíčky podle receptu prababičky a také medové perníčky, které doma peče se syny.

„Naši kluci jsou velcí mlsouni, ale umí si vybírat. Milují například medové perníčky. Když připravuji těsto, už stojí připraveni s formičkami a překřikují se, kdo který perníček udělá a jak je všechny sní,“ dodává s úsměvem foodblogerka, která připravuje např. i bulharské cukroví podle rodinného receptu jejího muže.

Ilustrační snímek.
Místní hodinoví vnuci inspirují celé Česko