Tato již 3. výroční konference se tentokrát konala v příjemném prostředí darkovských lázní a bavily se zde také děti všeho věku.

Čtěme dětem

„Máme tady okolo stovky účastníků a program je uzpůsobený jak pro dospělé, tak i pro děti. Přednášky byly například na témata, jak významnou roli v životě rodin hrají emoce a jak je zvládat, jaká nebezpečí i možnosti rozvoje skýtá volný čas či jak je pro rozvoj dětí potřebné, aby jim rodiče četli, těch témat jak zajímavě a smysluplně trávit s dětmi jejich volný čas je tady ale více," uvedla vedoucí karvinské pobočky Programu pro pěstounské rodiny Marie Kijonková.

A zatímco dospělí v sále lázeňského Společenského domu po celý den naslouchali přednáškám lektorů, kterými byli známý psycholog Jeroným Klimeš, ředitel Křesťanské akademie mladých a dlouholetý pěstoun K. Hennhofer a ředitelka společnosti Celé Česko čte dětem Eva Katrušáková, děti se zatím bavily venku.

Ukázka canisterapie.

Zábava všeho druhu pro děti

„Teď si třeba užívají ukázky canisterapie, odpoledne přijedou hasiči, máme tu i skákací hrad a nejrůznější hry a soutěže," doplnila Marie Kijonková s tím, že byl připraven i náhradní program pro případ špatného počasí.

A jak se člověk vlastně stane pěstounem? Osudy jsou to opravdu různé, každý z nich ale zaslouží především respekt a úctu, protože domácí pěstounská péče dá dětem určitě více než například vyrůstání v zařízení ústavního typu.

„Já bych možná o pěstounství ani neuvažovala, ale dcera se dostala do špatné situace a já jsem se ujala coby pěstounka malé vnučky. Přeci nedám vlastní krev někam do ústavu. Mnohdy je to opravdu náročné a v mém věku mě to už také občas zmáhá, ale nemohla jsem jinak," uvedla například jedna z účastnic konference.

„Co mě ale opravdu negativně překvapilo, byly názory a poznámky některých lidí z mého okolí. Prý jsem do toho neměla jít a raději si užívat. Někdy se na vás vaše okolí dívá i skrz prsty a nechápou, proč jsem se takto rozhodla. Žel, nezbylo než přerušit i některé dříve přátelské vztahy," dodala dáma, která je oporou své malé vnučce, k realitě, kterou pěstouni z až nepochopitelných důvodů někdy rovněž zažívají.