Příběh fenky Bobiny a její paničky má dobrý konec. Obě se nakonec našly v orlovském psím útulku. Zaběhnutých a vystresovaných psů bylo v období od Vánoc do začátku letošního roku po celém Karvinsku opět spousta.

PSA NEUHLÍDÁŠ

„Je to každý rok. Lidé jsou schopni zajistit si psy během Silvestra, kdy jim podávají i různé uklidňující preparáty a podobně. Jenže vyznavači zábavné pyrotechniky střílejí nejméně týden v kuse a pejskaři nemají šanci, aby si celé období psíka hlídali. Vždyť chodí do práce, mají i jiné povinnosti a ani psi nemohou týden v kuse dostávat utišující prostředky," říká Tomáš Fábry z orlovského písho útulku.

Majitelka Bobiny je paní důchodového věku. Svého milovaného křížence si po dvou dnech strachu odváděla z útulku v slzách dojetí.

„Stalo se to v centru města mezi domy. Podle slov paní jí pod nohy kdosi vhodil petardu schválně, slyšela ještě i smích. Když se ozvala rána, sama málem zkolabovala úlekem a psík se v tom zmatku vytrhl a utekl," doplnil Fábry.

DENNÍ CHLEBA

Plno podobných případů řešili poslední dva týdny v roce také v útulku v Dětmarovicích.

„Zaběhnuté psy jsme odchytávali denně. Naštěstí si pro většinu z nich ihned přicházeli hledající majitelé, mnohdy to bylo ještě ten samý den," říká vedoucí tamního útulku Marcela Sojková.

Scénář? Skoro vždy podobný. Psi na zahradách u domů, kolemjdoucí partička s petardami, nebo výbuchy pyrotechniky v okolí. Psi stresaři to většinou řeší útěkem a ve stresu je jim jedno, že opouštějí teritorium. Poháněni nervozitou jsou pak schopni přeskočit i jindy nepřekonatelný plot nebo najít jinou nečekanou cestu pryč.

Klidněji bylo krátce po novoroční půlnoci v Karviné. Hned 1. ledna ráno nám přibyl německý ovčák, kterého odchytová služba našla v Karviné-Dolech, a ještě včera dopoledne se o psa nikdo nehlásil. Zdejšího ošetřovatele psů ale zaujala jiná nečekaná ukázka lidské krutosti.

„To jsme ještě opravdu nezažili. Během letošního prosince jsme našli okolo pěti různých štěňat, které lidi vyhodili různě po městě. Vůbec jim nevadilo, že byly mrazy. Štěňata se naštěstí vždy podařilo objevit včas. Máme zkušenosti, že lidé vyhodí ven když už spíše odrostlejší psy, navíc v příznivějším počasí. Ale malá štěňata v mrazech a navíc v takovém množství, to je skutečně zarážející," uvedl pracovník karvinského útulku David Konieczny.

Malí psíci se dnes mají čile k světu. Většina jich je stále v karanténě útulku, všichni už ale mají své budoucí majitele a čeká je snad již jen dobrá budoucnost.

Jak se lidé z útulků z Karvinska shodli, v posledních letech naštěstí klesá na minimum počet případů, kdy jsou psíci dáváni jako vánoční dar.

„Ty nevhodné vánoční dárky se v útulku objevují až tak koncem ledna, jejich počet je ale opravdu stále menší," shodují se oslovení zástupci útulků na Karvinsku.