"V období od 16. června do 2. července obec prošla jednou hodinovou průtrží mračen, kdy napršelo více jak 40 litrů na metr čtvereční, jednu půlhodinovou průtrží mračen se srážkami skoro 35 litrů na metr čtvereční a jednou padesátiletou vodu na Petrůvce," připomíná starosta obce Marian Lebiedzik s tím, že během 14 dnů tak spadlo v obce téměř 255 litrů srážek na metr čtvereční.

"Vytopení byli i ti co roky nevěděli, co je voda. Ta byla tentokrát všude - v Prstné na kopci, v Marklovicích u pizzerie Salve, v údolích, podle toho, jak kde pršelo," přiblížil Lebiedzik. 

Největší DinoPark v ČR - DinoPark Ostrava v Doubravě na Karvinsku.
PODÍVEJTE SE: Unikátní svět dinosaurů u Ostravy volá: Návštěvníci, vraťte se!

Během bleskových povodní zasahovala na území obce téměř desítka jednotek hasičů jak z Petrovic u Karviné, tak i okolních obcí a měst. První červencový týden se v Petrovicích pracuje na odstraňování škod.

"Výčet škod v podobě poškozených mostků, propustků, komunikací, popadaných stromů budou větší, než se původně čekalo a zřejmě přesáhnou milion korun. Už také proběhly postřiky vzniklých vodních lagun na území obce, které jsou vhodným místem pro množení komárů. Likvidaci ekologickým prostředkem na larvy provedla specializovaná firma," dodal starosta Petrovic u Karviné.

Sochy z písku na Pustevnách. Jejich výroba trvala týden. Na Pustevnách by měly stát až do konce prázdnin. Na tvorbu medvěda bylo potřeba 18 tun písku.
PODÍVEJTE SE: Pustevny v Beskydech zdobí sochy z písku, bojují tak s kůrovcem