„Manželka je nyní u rodičů, syn u své přítelkyně a já spím u bráchy. Město nám sice nabídlo ubytování, ale šli jsme raději k rodinám a blízkým. Čekáme, až nám řeknou, že se můžeme vrátit. V úterý to podle mě ale ještě nebude," svěřil se v pondělí odpoledne Deníku jeden z nájemníků domu v Božkově ulici 542 Josef Naščák.

Až v úterý by měli lidé z domu, který v pátek odpoledne zachvátil požár, dostat klíče od svých bytů. Ovšem ne všichni.

„V úterý ve 13 hodin by měli dostat nájemníci klíče od svých bytů. Ovšem kromě bytů ve třetím, čtvrtém a pátém patře. Tam stále nejde elektřina," řekla Deníku vpodvečer mluvčí města Šárka Swiderová.

Nájemníci bytů v patře, kde hořel byt, a dalších dvou nad ním se domů ale jen tak nevrátí. Rozhodně ne v úterý. Jak odpoledne prozradili dělníci, kteří dokončovali opravu zárubní, osazovali nové dveře, vyspravovali podlahy, práce prý tam mají ještě na dlouho. Každopádně bude třeba vyklidit vyhořelý byt, vysušit ho, vyčistit, opravit omítky, malbu, osadit nový rám okna a opravit balkon.

„To všechno samozřejmě nějakou dobu trvá. Navíc zakouřené prostory je třeba chemicky ošetřit a zbavit karcinogenních látek, vzniklých při požáru, a pak ty nejvíc poškozené byty zrekonstruovat," popsala mluvčí města Šárka Swiderová.

Každopádně v úterý dostanou nájemníci všechny bytů, vyjma tři na třech zmíněných patrech, oproti dekretu na byt a občanskému průkazu nové klíče a mohou se vrátit domů.

„Dostanou klíče, ale kdo ještě potřebuje zůstat bydlet mimo, než si doma kompletně uklidí, samozřejmě může ještě nějakou dobu bydlet třeba na vysokoškolských kolejích, kde jsme část evakuovaných ubytovali. Je to pro bezpečí nájemníků," dodala mluvčí města.

Výškový panelový dům se 46 byty v Karviné-Ráji museli jeho nájemníci opustit po požáru, který v pátek vpodvečer zachvátil byt ve čtvrtém nadzemním podlaží. Hasiči museli evakuovat 27 nájemníků, 10 ošetřili zdravotníci. Celkem se bez přístřeší ten večer ocitlo 79 lidí. O přesné příčině vzniku požáru zatím nechtějí hasiči ani policisté mluvit.

„Vše je ve stadiu šetření, které potrvá minimálně několik dní, ne-li týdny," řekl Deníku mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.