Pivovar Koníček ve Vojkovicích vaří vedle své běžné produkce speciály celoročně, na Vánoce letos nabízí Vánoční 13°, světlý ležák. Přímo v období Vánoc pak bude na čepu Štědrok, čtyřiadvacetistupňový polotmavý ležák.

„Naši hosté si speciály oblíbili, ty vánoční obzvlášť. Na odbyt jdou velmi dobře," řekl podsládek Petr Tesarčík.

Stejnou zkušenost má Petr Neuman, sládek Karvinského měšťanského pivovaru ve Fryštátě.

„Letos jsme navařili světlou patnáctku. Máme toho tisíc litrů a podle zkušeností z minulých let to vidím, že vydrží tak týden. Příští pátek bude na čepu i v PET lahvích," řekl Neuman.

Sládek druhého karvinského pivovaru, v restauraci Ovečka, uvařil na letošní Vánoce pro milovníky piva tmavý Vánoční skořicový speciál 12°.

A pozadu nejsou ani havířovské minipivovary. „Ode dneška čepujeme světlou patnáctku s názvem Kvarc. Máme ji i v PETkách," říká majitel Prvního havířovského minipivovaru Ladislav Němeček. Dodává, že zájem o speciály je mezi návštěvníky jeho restaurace velký.

Bohumínský minipivovar Skřečoňský žabák vaří už tradičně na Vánoce Sváteční patnáctku a silný nepasterizovaný Porter 21° s obsahem alkoholu 9,1 procent.