Zatím poslední takový případ řeší Bohumín. Jak již Deník informoval, před několika dny v centru města kdosi ztratil blíže neurčenou větší částku. I přes výzvy nejen v našich novinách se o peníze dosud nikdo nepřihlásil. „Situace je stále stejná a o peníze nikdo zájem neprojevil," potvrdila Deníku včera tisková mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová.

A jak jsou na tom v okolních městech? Jak se ukazuje, poctivci, kteří si nenechají nalezenou částku, ale peníze naopak odevzdají, naštěstí žijí takřka všude. „Letos v lednu pracovníci pošty přinesli 2000 korun v hotovosti. Zmíněnou hotovost našli na zemi. Město oznámení ze zákona vyvěsilo na úřední desku, ale vůbec nikdo se nepřihlásil," říká mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková.

Nechtěl své peníze

Jako rarita pak působí druhý orlovský případ. Ztracená tisícikoruna totiž dokonce našla i svého majitele, ten si pro ni ale nepřišel ani přes výzvy orlovských úředníků.

Tisícikoruna se našla pod jedním z místních bankomatů. Přes danou banku se městu podařilo zjistit muže, který peníze vybíral a bankovka mu zřejmě upadla na zem.

„Měl se prokázat výpisem ze svého účtu. Ani přes naše výzvy si dotyčný pro peníze nakonec nepřišel," doplnila mluvčí města Orlové.

Částku 10 tisíc našel jiný poctivý nálezce v Havířově. Zde ovšem případ peněz končí dokonalým happy endem. Našel se totiž i jejich majitel a peníze si šťastně odnesl domů.

Tisíce ve skříni

Poctivci se najdou také v Českém Těšíně. Je tomu jen pár dní, co zde jeden z nich odevzdal peněženku s více jak 7 tisíci korunami a 200 zlotými. Poctivé studentky místního gymnázia zase před nedávnem odevzdaly nalezenou peněženku s penězi i doklady. Díky dokladům se vše v pořádku vrátilo majiteli.

Z trochu jiného soudku je příběh odložených a opomenutých 30 tisíci korun, který se odehrál rovněž ve městě na břehu řeky Olše. Peníze v obálce našli žáci jedné z místních učitelek, když jí pomáhali s rozebíráním skříní při likvidaci pozůstalosti.

V Karviné se poslední dobou nalézají a odevzdávají spíše menší sumy.

„Větší obnos se poslední dobou opravdu nenašel, jen jednou bylo na tržnici nalezeno 1 500 korun. Ale, jak je již známo, my jsme měli v úschově sedmero houslí, které nikdo nechtěl a tak jsme je letos v září odevzdali umělecké škole," doplnila mluvčí zdejšího magistrátu Šárka Swiderová.

A jaký je osud peněz či dalších věcí, které si nakonec nikdo nevyzvedne? Podle zákona musejí zůstat po dobu tří let v depozitu města. Pokud se do této doby nenajde majitel, stávají se městským majetkem.