Obě budovy gymnázia mají zateplenou fasádu, novou střechu a výplně, vytápění tedy bude levnější. V hlavní části proběhla kompletní rekonstrukce evakuační cesty, doplnění vzduchotechniky, elektrorozvodů a je instalována nová elektronická požární signalizace, tím se zvýší bezpečí studentů i zaměstnanců školy.

Záběry z natáčení klipu k písni Ztracené město před kostele sv. Petra z Alkantary v Karviné Dolech.
Nový Vargův klip Ztracené město o staré Karviné budí emoce a dojetí, podívejte

„Další, významné práce probíhaly v poslední patře, je zde kompletně nová elektroinstalace a nové sádrokartonové podhledy. Největším problémem byl obrovský světlík na budově. Při odkrytí ocelových konstrukcí a původního světlíku vyšlo najevo, že vrcholné zdivo bylo bez jakéhokoliv statického zajištění betonového věnce. Světlík byl prolezly korozí, navíc byl během výstavby školy neodborně proveden. Projekt jsme museli přepracovat a vyřešit problém novým železobetonovým věncem, abychom zesílili únosnost. Pak jsme mohli osadit nový hliníkový světlík,“ uvedl Jiří Votoček, stavbyvedoucí Beskydské stavební, která projekt realizuje.

Jinak vypadá i hodinová věž, z níž zůstaly pouze základové konstrukce. Je nově vyzděná a opatřena novým hodinovým strojkem.
Po končící druhé etapě rekonstrukce, ale bude ihned následovat další.

Kostel svaté Barbory v Karviné.
Muž vidí a fotí duchy ve starém kostele v Karviné. Volali mne, říká

„Nyní se práce přesunou dovnitř. Budou se měnit rozvody elektřiny, vody a topný systém. Pokládat se budou nově i podlahy,“ informovala ředitelka školy Maria Jarnotová. Práce mají začít v červenci a potrvají celý další školní rok. Studenti proto zatím nemohou využívat tělocvičnu, mimo provoz je aula a celé páté podlaží budovy.

Investorem generální rekonstrukce budovy polské gymnázia je Moravskoslezský kraj. „Český Těšín je městem středních škol a jsem rád, že kraj do nich již druhým volebním obdobím významně investuje. U českého Gymnázia Josefa Božka, které již rok používá novou sportovní halu, se také finišuje s novým školním hřištěm s workoutovým cvičištěm, které zatraktivní výuku tělesné výchovy,“ uvedl náměstek hejtmana MSK kraje pro školství, mládež a sport Stanislav Folwarczny.