„Nejhorší chybou některých provozoven na Karvinsku je to, že někde ještě stále nepochopili, že šetřit na každé bramboře a vařit nekvalitně, ale hlavně rychle a levně, to už dneska neletí, hosté to prokouknou a začnou chodit jinam,“ řekl Deníku jeden z pravidelných strávníků podniků z bývalého okresu. Ne všechna hodnocení jsou ale tak příkrá.
„Zlepšuje se to. Když se chci dobře i vydatně najíst, vím, kam zajít na menu či na večeři s partnerkou, a těch podniků opravdu přibylo,“ uvedl další z oslovených.
Polední „meníčka“ mají také na Karvinsku dlouholetou tradici a vyrážejí na ně nejen lidé, kteří využívají třeba stravenek od svých zaměstnavatelů.
Víceméně čistě na menu nabídce staví provoz restaurace U Koplíků v Pivovarské ulici v centru karvinského Fryštátu. „Se zájmem hostů jsme spokojeni, velkou část klientely tvoří hosté stálí, přicházejí ale i noví,“ říká spolumajitelka podniku Renáta Koplíková. Čím si vysvětluje zájem? „Zaměřujeme se hodně na domáckou kuchyni a nabízíme i jídla vhodná pro alergiky, stejně jako nabídku pro vegetariány a vegany, takže pokrýváme poptávku těchto lidí,“ říká.
Ceny „meníček“ se zde pohybují okolo 95 korun, čas od času nabídku zpestří i dražší jídlo. „Vaříme osm let a začínali jsme na ceně 85 korun za menu,“ odpovídá Renáta Koplíková na otázku ohledně zvyšování cen.
Zcela vlastní cestou jde podnik Zappa´s Restaurant v Havířově. Nabízí tu také týdenní polední nabídku, což je výběr z cca šesti hlavních jídel a dvou polévek. Ceny hlavních jídel se pohybují okolo 130 až 170 korun, plus peníze za polévku. Na klasické menu ceny se tu tedy nehraje.
„Své klienty přes to máme i v době poledních menu, hosté si ovšem také v tuto dobu mohou dát bez problémů i cokoli jiného z našeho jídelního lístku. Ano, jdeme svou cestou, chceme zůstat po celý den především dobrý restaurant s atmosférou a nechceme to ani přes všední poledne měnit v něco na způsob rychlé jídelny,“ říká zdejší provozní Lucie Minářová.
Na „meníčka“ se chodí také v menších obcích, samozřejmě, každá má své specifika. Jedním z takových podniků je restaurace U Témů v Dolní Lutyni. „U nás je výhodou, že chodí nejen místní, ale jsme podnik na hlavní trase mezi Karvinou Orlovou a Bohumínem, zastaví se tedy i mnozí šoféři a lidé při služebních cestách, v okolí také vyrůstají nové firmy a provozovny a docházejí i tamní zaměstnanci,“ popisuje průřez menu klientelou majitelka podniku Gabriela Témová.
„Zájem o menu se zvedá, registrujeme i nové tváře,“ hodnotí pak celkový obrat poledních jídel, které zde jedlík pořídí za základní cenu 95 korun, speciální nabídka pak stojí cca o dvacet korun více. „V posledních letech jsme kvůli nárůstu cen základních surovin museli také zdražovat, pořád jsme ale podnik mimo velká města a při stanovení konečné ceny na to musíme myslet,“ dodává majitelka restaurace U Témů v Dolní Lutyni.