Pod širou oblohou se ve státní svátek sešly necelé tři stovky věřících, kteří si nechtěli nechat ujít tento jedinečný zážitek. Děti i dospělí si letos mohli sednout nejen na přichystané stolečky, ale i na připravené vyčiněné kůže, což jen podpořilo nevšední zážitek z bohoslužby.

„Máme malé děti, takže jsme nemohli vyrazit na setkání s papežem Benediktem XVI, a tak jsem rádi, že jsme oslavu svátku českého patrona mohli oslavit trošičku jinak než obvykle, tedy mší pod širou oblohou,“ pochválili akci, kterou společně pořádají Muzeum Těšínska a českotěšínská římskokatolická farnost, mladí manželé s dětmi.

Polní mše se konala poprvé v loňském roce. „Byli bychom, jako pan farář, který mši sloužil, rádi, kdyby se z této netypické akce stala tradice. Byli jsme spokojeni s návštěvností, která byla vyšší než loni. Na bohoslužbu do Archeoparku také přišli lidé, kteří by sem jinak třeba nezavítali, a to nás také těší,“ řekl zástupce ředitele Muzea Těšínska David Pindur. Ti, kteří polní mši ještě nezažili, si musí opět rok počkat. Organizátoři však slibují, že příští rok se tato nevšední oslava svátku svatého Václava bude opět konat.