Tzv. odlehčovací pobytová služba nebo také respitní péče už funguje v Denním stacionáři v Moskevské ulici v Havířově, Orlové a od ledna také v Karviné v Centru denních služeb, které provozují Sociální služby Karviná.

Nově nabízí tzv. odlehčovací službu také Domov pro seniory GrandPark v Havířově.

„Odlehčovací pobytová služba je pro rodiny velkým přínosem, jejím cílem je umožnit pečujícím osobám nezbytný odpočinek," vysvětlila ředitelka GrandParku Kateřina Michaliková.

Nová služba je poskytována celoročně, 24 hodin denně a v GrandParku jsou pro ni nyní vyčleněna čtyři lůžka ve dvou dvoulůžkových pokojích.

„V odlehčovací službě zabezpečujeme pro klienty kromě ubytování v domově s přátelskou atmosférou také celodenní stravování, včetně nabídky diet. Ke klientům a k péči o ně přistupujeme individuálně, podle potřeb každého z nich," vysvětluje ředitelka GrandParku.

Mluvčí Havířova Eva Wojnarová prozradila, že v Havířově byla dosud tato služba využívána zejména v letních měsících, kdy lidé odjíždějí na dovolenou a rodinného příslušníka, o kterého se starají, jim nemá kdo na danou dobu hlídat.

V karvinském Centru denních služeb přivítají prvního klienta v pondělí. „A budou i další. Zájem je docela velký," prozradila tamní sociální pracovnice Marcela Kazíková.