Podle nich probíhá nekontrolovatelný proces rušení regionálních nemocnic, a to zcela mimo odpovědnost ústavních orgánů státu.

„Likvidace zdravotnických zařízení probíhá v režii zdravotních pojišťoven, které nejsou odpovědny občanům a nemají mandát občanů z voleb," píše se v petici.

Organizátoři celostátní akce se tak chtějí obrátit na obyvatele měst, aby je podpořili v jednání s vládou.

Na Karvinsku se nejvíce hovoří o rušení ortopedie v orlovské nemocnici.

Zdravotní pojišťovny tlačí na kraj, aby zrušil právě toto oddělení.

Právě proto mohou podepsat tuto petici právě pacienti a zaměstnanci této nemocnice. „Souhlasíme s touto peticí a dáme možnost se našim zaměstnancům vyjádřit," řekla mluvčí nemocnice Radmila Fleischerová.

Zájemci najdou petici od čtvrtku například na vrátnici, v Ústavní lékárně Orlová nebo v příjmové kanceláři LDN.

A podporu má také od vedení města. „Lidé ji mohou podepsat v budově Městského úřadu v Orlové-Lutyni, ve vestibulu Domu kultury města Orlové, na staré radnici v Orlové-Městě a v Městském informačním centru v přízemí budovy městské knihovny," uvedla mluvčí Orlové Nataša Cibulková.

Lidé chtějí petici podepsat

Petici vítají i sami obyvatelé. „Nelíbí se mi, že si pojišťovny diktují, co má být a co ne. Zdravotnictví u nás vždycky bylo dostupné. Nevidím důvod, proč by mělo město, ve kterém žije 33 tisíc obyvatel, dojíždět za péčí jinam," řekl redaktorce Deníku David Stejskal s tím, že petici také podepíše.

To chce udělat i muž, který se představil jako Tomáš. „O petici jsem nevěděl, teď když vím, že je, tak ji určitě podepíšu. V Orlové bývala jedna z nejlepších nemocnic v okrese a teď to upadá. Například vůbec nechápu, proč zrušili ORL a udělali z něj soukromou ordinaci, když tam vždycky byla plná čekárna lidí," kroutil hlavou Orlovan.

Zda dají možnost podepsat petici, zatím zvažují v Havířově. „Dali jsme to odborům, ať se rozhodnou. Nás ale nikdo neruší, ani neomezuje, takže nevidím důvod, proč to u nás podepsat," sdělil ředitel Nemocnice s poliklinikou Havířov Jan Ferenc. Petici budou v nemocnici posuzovat také primáři na odděleních.