„SMO v rámci projektu jednak postavilo simulátor vyklápěcího zařízení popelnic, jednak se podílelo a podílí na ověřování v reálném provozu,“ vysvětlil ředitel orlovské společnosti Jaroslav Vaněk.

Jak vše vypadá v praxi? Popelářské vozy jsou vybaveny technologií, která po zavěšení kontejneru „přečte“ jeho přesnou váhu, zaznamená o který kontejner jde a kde se nachází. Údaje pak nový systém ihned odešle do sídla firmy, kde se vše okamžitě ukládá a vyhodnocuje.

„Budeme mít neustále přehled o tom, jak jsou jednotlivé odpadní nádoby využívány, podle toho můžeme aktuálně měnit trasy našich vozů, četnost svozů a podobně,“ vysvětluje dále ředitel SMO Jaroslav Vaněk.

Panelová výstava v prostorách Regionální knihovny Karviná připomíná půlstoletí od smrti Jana Palacha.
OBRAZEM: Výstava připomíná půlstoletí od smrti Jana Palacha

„Další výhodou je, že celý proces se děje během běžného vysypávání nádoby, pro obsluhu svozového vozu to tedy neznamená žádné úkony navíc,“ dodává.

Údaje z praxe? Ušetřeno!

Společnost už systém zkoušela přímo v praxi, a to na dvou vozech. Ušetřila tak přibližně deset procent z běžně najetých kilometrů. „Na dvou vozech to představuje úsporu kolem čtyř tisíc kilometrů za rok,“ podotýká Richard Kočí, manažer komunálních služeb SMO Orlová.

Podobné systémy se sice jinde v Evropě již vyrábějí, jejich cena se ale u známých výrobců pohybuje v násobcích ceny systému, který vyvinul IT Cluster. Ten stojí 100 tisíc korun na jeden vůz včetně montáže.

Samo SMO tak plánuje, že během prvního pololetí letošního roku vybaví všechny popelnice a kontejnery identifikačním čipem a v dalších měsících příštího roku začne publikovat data.

Důl ČSM ve Stonavě, kde 20. 12. 2018 došlo k výbuchu důlního plynu.
Výbuch v dole ČSM vyšetří mezinárodní tým. Zapojí se i státní zástupci

Projektu tleská i vedení orlovské radnice. „Chystáme se data o váze komunálního a separovaného odpadu publikovat na internetu. Umožníme tak měřit ukazatele o separaci odpadu na jednotlivých ulicích. V našich školách působí mnoho ekokroužků, které mají vliv na rodiče, a nyní budou schopny měřit výsledky své práce,“ míní starosta Orlové Miroslav Chlubna.