Nabídka nalezenců z psích útulků. Psí nešťastníky takto na sociálních sítích na svých profilech sdílejí především ženy.

„Každé takové sdílení může pomoci, psa si prostě prohlídne a informace o něm získá více lidí, což je fajn,“ říká jedna z pravidelných „sdílejících“ dam.

Lidé se ale zapojují i jinak. „Zažíváme, že přijdou s tím, že našli pejska, nahlásí nám ho pro případ, že by šlo o zaběhnuté zvíře, vezmou si ho ale domů s tím, že pokud se o něj nikdo nepřihlásí, nechají si ho. Nebo mu aktivně sami hledají domov ve svém okolí,“ uvádí vedoucí dětmarovického psího útulku Marcela Sojková.

Osmé letošní vítání občánků Havířova.
OBRAZEM: Osmé letošní vítání občánků Havířova

Okolo sto dvaceti zaběhnutých či opuštěných psíků se za rok vystřídá v bohumínském útulku. Město tam letos postaví devět nových kotců za cca 400 tisíc korun.

„Postupujeme podobně jako vloni, kdy jsme pořídili prvních šest nových kotců. Letos přidáme dalších devět. Termín dokončení je počátkem letních prázdnin, ovšem pokud nám bude počasí přát, je dost možné, že akce skončí o něco dřív,“ říká Tomáš Průšek z odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice.

Centrum polského Cieszyna. Ilustrační foto.
Bude se v Těšíně lépe dýchat?

Dostačující kapacitu hlásí v současné době také psí útulek v Karviné. Investice zde ale letos chystají. „Kotců máme dost, průběžně je ale rekonstruujeme, měníme boudy a podobně. Letos se chystáme řešit i omítky a vytápění objektu,“ uvedl ředitel karvinských Technických služeb, které útulek provozují, Zbyněk Gajdacz.

Ilustrační foto.
Karvinská organizace hnutí ANO byla zrušena