„My jsme se tady nastěhovali v roce 1977 a hned o rok později se potok vylil. Bylo tady půldruhého metru vody. Vydatných dešťů bylo tehdy na přelomu 70. a 80. let více a potok se rozléval často. Proto jsme to tady nechali upravit, aby se voda vylévala na druhou stranu do pole. Prostor u našeho domu byl kdysi zavezen zeminou z místa, kde se tehdy stavěl podnik Svit, dnešní Savela. Přesto proud vody v korytu dále podemílá břehy. My se snažíme ho zpevňovat, ale už to skutečně vyžaduje odborný zásah," popsal jeden z domkařů Jan Němec.

Několik desítek metrů Životického potoka by mělo být upraveno ještě letos.

„Na základě opakovaných stížností občanů jsme v lokalitě provedli průzkum a zjistili jsme, že stav je relativně vážný. Hrozí ohrožení sousedních nemovitostí, a to vlivem erozní činnosti tohoto říčního toku. Proto jsme přistoupili k naplánování realizace opravy toku, která by měla proběhnout ještě v letošním roce," řekl vedoucí odboru správy a rozvoje majetku havířovského magistrátu René Vašek.

Erozní činnost, se kterou je pohyb koryta potoka spojený, je nevyzpytatelná. Provedené úpravy by ale měly vývoj meandrů ve směru k domům zastavit. Město nyní vybírá stavební firmu. Na zakázku rezervovalo tři miliony korun.

„Sanační práce budou spočívat v tom, že dojde k vyčištění koryta, zpevnění břehů a rekultivaci okolních ploch. Zpevnění břehů bude spočívat jednak ve vyložení svahů gabionovými koši, geomřížemi nebo terénní úpravou," dodal Vašek.