Návrat starosty - korupčníka

V posledních letech ovlivňoval dění v sociální demokracii v Českém Těšíně pouze ze zákulisí a prostřednictvím svých komentářů na sociálních sítích. V těchto volbách se však jméno bývalého českotěšínského starosty Jindřicha Sznapky opět objevilo na kandidátce České strany sociálně demokratické. Oficiálně se do politiky vrací po 12 letech.

V roce 2006 totiž opustil řady ČSSD poté, co byl pravomocně odsouzen za snahu o uplácení politických protivníků. Kromě křesla starosty a zákazu veřejného angažování dostal také peněžitý trest. Usvědčily ho nahrávky dvou žen, jimž za loajalitu nabízel peníze a vysoké posty na radnici.

Jak tento týden napsaly Lidové noviny, na centrální úrovni ohledně Sznapkova nápadu znovu kandidovat zrovna spokojenost nepanuje. Stranický šéf Jan Hamáček na dotazy LN neodpověděl a předseda moravskoslezského krajského sdružení oranžových a poslanec Tomáš Hanzel dal od dění v Českém Těšíně ruce pryč.

„Sestavení kandidátní listiny je zodpovědností místní organizace. Oni nesou veškerou zodpovědnost za úspěch i za případný neúspěch,“ sdělil LN.

Ilustrační pohled na Orlovou.
Projekt nových plynových kotelen rozděluje Orlovou

Snaha vládnout a nepořádnost

A teď z jiného soudku. Nejen lídři kandidujících politických stran mají zaručený recept na to, jak vládnout městu a vědí, co jeho obyvatelé potřebují a chtějí. V kontrastu s tím je například to, že si nedokáží ohlídat pořádek ve svých záležitostech.

Redakce Deníku například zjistila, že lídr společné kandidátky Pirátů a STAN v Karviné Petr Letocha, neměl v pořádku doklady související s jeho podnikáním. Jako jakýkoli jiný jednatel společnosti s ručením omezeným má zákonnou povinnost umístit do Veřejného rejstříku a Sbírky listin účetní závěrku za předchozí rok.

Volby. Ilustrační snímek.
Jak správně vybrat starostu? Přinášíme volební manuál v osmi bodech

Tam však dosud nic takového není za loňský, ani předchozí rok. Jak Letocha Deníku po upozornění na tuto skutečnost sdělil:

„Podle informací od naší účetní nebyla omylem účetní závěrka zaslána. To bylo ihned napraveno. Děkuji za upozornění.“

Pokud by na to přišla kontrola, podle § 104 a následně zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob by mu v krajním případě hrozila pokuta a v poslední fázi i likvidace společnosti.

Lídr karvinské koalice Piráti a STAN však rozhodně není jediný „nepořádník“. Podobnou nesrovnalost odhalila redakce Deníku také u lídra havířovské TOP 09 Miroslava Mynáře. Ten na upozornění redakce uznal, že doklady ve Sbírce listiny skutečně chybí a slíbil nápravu prostřednictvím firmy, která jeho společnosti spravuje účetnictví.

Ilustrační foto, hlasovací lístek.
Lídři řeší budoucnost i lepší život ve městech