O nové nabídce informoval koordinátor dopravy KODIS v tiskové zprávě. Rezervační systém se týká turisticky vytížených linek v Jeseníkách a Beskydech, které bývají často tak přeplněné, že se do nich lidé ani nevejdou.

Glamping dorazil i na Slezskou Hartu.
Dostupný luxus uprostřed nádherné přírody? Glamping dorazil i na Slezskou Hartu

 „Zakoupením jízdenky přes ODISapku získává cestující nárok na garantovanou přepravu ve vozidle, avšak bez nároku na místo k sezení. Této možnosti je využíváno v Jeseníkách na lince č. 885 z Karlovy Studánky na Ovčárnu, kde je celková kapacita omezena. Dále v Beskydech na linkách č. 348 a 349 v oblasti Bílé a Bumbálky, kde jsou vybrané spoje provozovány naopak na základě telefonické objednávky a nyní také na základě zakoupené jízdenky přes ODISapku,“ uvedl KODIS v tiskové zprávě.

Rozšíření integrace do opavské MHD

Od začátku měsíce lze přes ODISapku zakoupit nově i jízdenky na linky MHD Opava. Městský dopravní podnik Opava je již plně integrován do ODIS. V další rozvojové etapě připravuje KODIS integraci mobilní aplikace se systémem dopravních čipových karet ODISka, které jsou primárním nosičem dlouhodobých časových jízdenek v rámci dopravního systému ODIS, pilotní projekt by měl být spuštěn ještě v letošním roce.

Od 1. července 2021 je možné prostřednictvím ODISapky rezervovat i přepravu jízdního kola na vybraných spojích a relacích linky 885. ODISapka je k dispozici zdarma ke stažení pro mobilní telefony s operačním systémem Android nebo Apple iOS.

Umožňuje zobrazit odjezdy spojů ze zastávek, včetně aktuálního zpoždění, vyhledat spojení v rámci celého Moravskoslezského kraje a systému ODIS (autobusy, vlaky, MHD) a zároveň zakoupit jízdenky za nejvýhodnější ceny v rámci ODIS, tj. jako kdyby cestující platil čipovou kartou ODISka.

Hraniční přechody se Slovenskem byly v pátek ráno 9. července 2021 opět otevřené. Na snímku přechod Brumo-Bylnice.
VIDEO: Slovensko otevřelo všechny hraniční přechody

Zakoupená jízdenka je pak v mobilní telefonu zobrazena ve formě QR kódu. Cestující ho jednoduše zobrazí na displeji a předloží ke kontrole řidiči, průvodčímu nebo pracovníku přepravní kontroly. Lze ho i přiložit ke čtečce odbavovacího zařízení ve vozidlech vybavených čtečkami QR kódů.