„Nemine týden, abychom ve schránkách důvěry něco nenašli. To by byla spíše výjimka,“ říká Václav Ožana z Městské policie v Karviné.

Podle něj nachází policie ve schránkách všechno možné: čas od času třeba i ztracené nebo kradené doklady. Ovšem vandalové schránky často ničí: lijí do nich vodu nebo vhazují smetí. I proto policie uvažovala o jejich zrušení. Nakonec to ale neudělala. Přínos informací, které se v nich objevují, převážil.

Zkušenosti se schránkami důvěry se ale u státní a městské policie liší. Zatímco Policie ČR má schránky na budovách a vandalové se je neodváží ničit, ty takzvaně městské jsou umístěny na několika místech a občas skončí počmárané, s ohnutými rohy, vytrženými panty nebo různým smetím uvnitř. Rozdíl je patrný i v tom, co do nich lidé házejí.

„Ve schránkách jsme často nacházeli doklady a ztracené věci. Občas i podněty k prošetření, ale ty mnohem méně,“ popsal Miroslav Kolatek zkušenosti Policie ČR.

Strážníci podnětů nacházejí o něco více. Schránky totiž nemají umístěné přímo na služebně, ale na různých místech ve městě. Lidé tak možná více těží z anonymity davu a toho, že nikde poblíž není policejní stanice.

Oznámení o trestné činnosti putuje na Policii České republiky, doklady buď k majitelům, nebo na magistrát. „Prověřujeme ale i ty, jestli nemají souvislost s trestnou činností,“ doplnil Ožana.