Každým rokem objevuje kouzlo golfu víc a víc hráčů. Jejich narůstající zájem přitom ukazuje, že tento sport už dávno není jen zábavou „pro bohaté“, ale oblíbenou lidovou hrou pro všechny generace. Děti nevyjímaje.

„Lidé si stále myslí, že golf je drahým sportem. Ale ono to tak vůbec není. Vstup na hřiště či půjčení vybavení přijde profesionály i amatéry na pár korun, a na tzv. cvičištích mohou dokonce trénovat zcela zdarma. Vedle fyzické výdrže či správného držení těla si přitom lidé díky golfu mohou osvojit i lepší soustředěnost, mentální sílu či řekněme „gentlemanské“ chování.

Golf Resort Lipiny na okraji Karviné.
V regionu je nejlepší golfovým hřištěm to karvinské

V golfu totiž není žádný sudí, který by na výsledky nebo hru dohlížel a dodržování veškerých pravidel tak připadá na samotné hráče,“ vysvětlil vedoucího karvinského Golf Resortu Lipiny Pavel Malina s tím, že možná i díky tomu se golfu v regionu stále častěji věnují děti, které tento sport vyhledávají v rámci příměstských táborů, kroužků či přímo v rámci školní výuky.

„Na našich hřištích či odpalištích se ročně vystřídají desetitisíce místních i přespolních hráčů, mezi kterými se stále častěji objevují také děti, jejichž školy prezentují kouzlo golfu v hodinách tělocviku, nebo které, podobně jako na karvinské Základní škole Dělnické, zařadily předmět výuku golfu přímo do osnov,“ uvedl dále Malina.

Ženské hráčky vítány

Dodal, že v rámci škol se tzv. zelenému sportu v regionu věnují vedle chlapců bez rozdílu i dívky, které by tak v budoucnu mohly rozšířit počet ženských hráček.

„Je pravda, že ženské zastoupení v golfu je oproti mužům v menšině, v posledních letech se však situace začala měnit. I proto pořádáme tzv. ženský golfový den, který po celém světě každoročně připadá na 5. června. Bezplatná akce je určená ženám a dívkám, které ještě golf nehrály nebo již hrají a chtějí si na našem hřišti užít pohodový golfový den s ostatními hráčkami. Letos začínáme v 15 hodin,“ doplnil vedoucí karvinského resortu s tím, že hodinové vstupní lekce pro všechny začínající hráče se kromě zmíněného termínu konají každé úterý odpoledne a sobotu dopoledne.

„Budoucí golfisté si zde s trenéry projdou základy hry, etiketu, jak se vlastně s holí pálí a, to především, základy bezpečné hry. Přece nechceme, aby se nám hráči na hřišti navzájem postříleli,“ uvedl na závěr s úsměvem Pavel Malina.

Stroje s mnohdy desítky let starým základem dokáží na trati velmi dravé výkony.
Závody „fichtlů" - adrenalin na trati, pak pořádná party