Evžen dostal jméno podle majitele dvora, u kterého se objevil první. Jedné zimy se zde začal stravovat společně se slepicemi. Během následujících tří let si podmanil také další zahrady a dvorky. Stal se miláčkem místních.

Získal si jejich náklonnost a sympatie tím, že chodil na návštěvy pravidelně.

Obchvat Krnova těsně před otevřením. Září 2021.
Obchvat Krnova je těsně před otevřením. Stavba ale vyvolává několik otázek

Říkali mu náš Evžen. Za letních podvečerů se sousedé scházeli v pergole, a čekali, až mezi ně dorazí Evžen. Pokaždé se vynořil z mlází mezi 18.30 až 19 hodinou. Evžen pochodoval kolem pergoly plné lidí ve vzdálenosti pěti metrů, aby sezobal zbytky rohlíků, co zůstaly u ohniště po opékání špekáčků. Noclehárnu měl v lesíku na vysoké jedli. Ráno v Láryšově snídal se slepicemi.

Středem Láryšova prochází silnice. Dlouhodobě se zde objevují problémy s rychlou jízdou. Jednou Evžen nepřeběhl silnici dost rychle.

Tragická smrt bažanta Evžena pod koly auta a časté bouračky vedou obyvatele Láryšova k požadavku na zpomalovací prvky na silnici.Tragická smrt bažanta Evžena pod koly auta a časté nehody vedou obyvatele Láryšova k požadavku na zpomalovací prvky na silnici.Zdroj: Se svolením Aleny Sýkorové

„Evžen nám všem tak chyběl, že jsme mu pořídili pomník. Dokonce ještě máme jeho peříčka, kdyby byla potřeba DNA na klonování. Jedním z důvodů, proč Láryšov usiluje o zřízení osadního výboru, je právě prosazování opatření, která povedou ke snížení rychlosti. Zpomalovací pruhy tu jsou, ale nikdo je nerespektuje. Každý to z kopečka rád rozjede. Za pět let se tu stalo pět dopravních nehod. Počítají se jen ty, kdy auta opravdu bylo nutné odtáhnout. Uražená zrcátka, co tu pořád dokola sbíráme, v žádných statistikách nefigurují. Některá auta skončila až v potoce. Když jsou v Krnově rozkopané cesty, každý hledá zkratky přes nás, takže už jsme tu měli i kamion v plotě," popisují láryšovští občané.

Stáj Láryšov Jany Blažejové nabízí výuku a rekreační ježdění na koních. Obdivovat přírodou ze sedla lze v každém ročním období.
Šéfka Stáje Láryšov: Děti baví ježdění i práce, hřebelcování i péče o kopyta

A jedním dechem dodávají: "Chodí tu děti, jezdí tu spousta cyklistů a občas potkáte i koně. V zatáčkách lidé nemají kam uhnout a na křižovatce v zimě namrzá voda. Také chodník zde citelně chybí. Řidič si podvědomě říká: Dědina je krátká, to se ani nevyplatí zpomalovat, takže je to o strach," vysvětlují, proč je pro ně snížení rychlosti tak důležité prioritní téma.