Například bohumínští mohou na úřad bez hotovosti už desátým rokem. V Havířově tuto možnost zavedli nedávno a Orlová se na bezhotovostní platby právě chystá.

I českotěšínský úřad právě rozšiřuje tyto možnosti, nově zaplatíte kartou na registrech řidičů a vozidel a také na živnostenském úřadě. Už dříve tady bylo možné platit kartou za vyřízení cestovních dokladů a občanských průkazů.

„Tento týden instalujeme terminál i v další kanceláři pro vyřizování dokladů a také na matrice, kde budou moci občané hradit správní poplatky například za sňatky, různé výpisy z rejstříků a další. Platbu kartou volí zhruba třetina lidí, nejčastěji za cestovní doklady," říká českotěšínská mluvčí Dorota Havlíková.

Průkopníkem v této oblasti je v našem regionu jednoznačně Bohumín. Dnes zde lidé mohou bezhotovostně zaplatit nejen za vyřízení dokladů, ale třeba také rybářský lístek, inzerci v městských novinách nebo pokuty včetně těch, které rozdali strážníci.

„Platební terminály jsou výhodné jak pro klienty, tak pro úředníky. Klientům nabízí platba kartou vyšší bezpečnost, protože u sebe nemusejí mít peníze v hotovosti, a úředníkům odpadá práce s vypisováním stvrzenek a případně problém s nedostatkem drobných pro vrácení přesné částky. Platba kartou je tak pochopitelně pro obě strany rychlejší," vysvětluje Jana Končítková z bohumínské radnice. Veškeré poplatky je možné platit kartou také na karvinském magistrátě.

Od počátku tohoto roku se dá bezhotovostně platit také v Havířově, a to na pracovišti registru vozidel. „Do budoucna hodlá magistrát tuto službu dále rozšiřovat, bezhotovostní platby budou zavedeny u dalších poplatků," informuje mluvčí města Jana Dybová.