Pokud chcete, aby trojice Mikuláš, čert a anděl zazvonila i u vašich dveří, není nic snazšího než se na internetových stránkách poohlédnout po nabídce takové služby. Cena se pohybuje v rozmezí 150 až 200 korun.

Role Mikuláše, anděla a čerta se ujímají často studenti a mladí lidé, pro které je toto putování po domácnostech jak zábava, tak i, zvláště nyní v období před Vánocemi, velmi vítaný přivýdělek.

„Účtujeme si 150 korun a poplatek za dojezd pro mimokarvinské. Zájem je docela velký. Máme asi 10 lidí z Karviné, pár lidí z Orlové, několik v Šenově a v Havířově," prozradila Nela Pichoňská, která se letos stane součástí mikulášské výpravy poprvé.

Velký zájem potvrzuje i Tereza Štemberková, která chodí za dětmi z Českého Těšína, a to již třetím rokem. „Úspěch to má skutečně velký, pátek již máme celý plný," uvedla Štemberková.

Průběh je z velké části dán tradicí, záleží ale také na individuální domluvě. „S rodiči jsme si vyměnili maily a právě se je chystáme obesílat. Ptáme se jich na jména dětí, ale také na to, co připomenout, čím zlobily a co už nemají dělat," vylíčila Pichoňská.

Děti pak často dostanou nějakou drobnou sladkost. „Máme připravené perníčky a lízátka, ale samozřejmě až po té, co zazpívají písničku nebo řeknou básničku. Taky nám většinou musí slíbit dobré známky," popsala Pichoňská.

Většinou trojice také předá dárky, které pro děti koupili rodiče. „Buď nám je dají předem, že se s nimi sejdeme, nebo nám je podají mezi dveřmi, než přiběhnou děti," vysvětlila Štemberková.