Prezidentova návštěva se koná dnes odpoledne. Úklid však začal o týden dříve. Kvůli prezidentovi letos zažilo město o jednu seč trávy více. Sekačky minulý týden vjely na trávníky na náměstí republiky a také podél ulic, kterými by měla kolona projíždět.

V pondělí ráno do centra naběhla parta pracovníků zapojených do akce Čisté město. Z centra zmizelo veškeré listí. Podél trasy prezidentovy kolony uklízeči umývali i plastové kontejnery na odpad.

Některá opatření byla provedena z bezpečnostních důvodů, jak je nařídila prezidentova ochranka, když městem projížděla minulý týden v úterý. Podium na náměstí je postaveno zadní stěnou u podnikatelského objektu, aby nestálo na otevřeném prostranství. Z okolí byly odstraněny odpadkové koše.

Na Fibichově ulici je pro prezidentovu kolonu vyhrazeno celé jedno parkoviště, stejně jako u budovy magistrátu. Od vyhřátých roštů za Labužníkem byli dočasně vyhnáni bezdomovci. Je možné, že ochranka ještě těsně před příjezdem prezidenta na náměstí nařídí odklidit menší betonové kusy od rohu Labužníku. 

"Ten Zeman by měl přijíždět častěji, aby se tady pořádně uklidilo. Čekám, kdy budou natírat trávu, aby byla zelenější," pochvalovala si jedna z obyvatelek domu v centru města. Další lidé se ptali u techniků stavějících pódium, v kolik hodin Zeman přijede. 

Uklízelo se i Klausovi

Překotný úklid náměstí se konal také v březnu 2006, když do města na několik minut přijel tehdejší prezident Václav Klaus. Pracovníci Technických služeb z náměstí Republiky vymetli všechen sníh. 

Na parkovišti se usadil protestující muž

Protestující muž na parkovišti vyhrazeném pro prezidenta Miloše Zemana.

Bezpečnostní a organizační opatření už mají svého prvního odpůrce. Na parkovišti u magistrátu, které je kvůli prezidentovi a jeho doprovodu pro veřejnost uzavřeno, se usadil muž, který proti tomu protestuje. "Já tady nejsem kvůli Zemanovi. Já mu dokonce fandím. I já bych chtěl mít možnost mluvit do médií sprostě. Já jsem chtěl jít do knihovny, která je však uzavřena a strážník mě vykázal z parkoviště. Zákazové značky platí pro auta, ale já nejsem motorista a přišel jsem pěšky. Tak jsem si tady sedl," vysvětloval muž.

"Je to náš pravidelný čtenář. Bohužel, tentokrát máme naši centrálu uzavřenou, proto jsme mu nabízeli, aby navštívil některou jinou pobočku knihovnu," řekla ředitelka Městské knihovny v Havířově Dagmar Čuntová. 

Městská policie muže nechala na parkovišti vysedávat, pokud ale neodejde před příjezdem kolony, bude z místa vykázán. "Spolupracujeme s ochrannou službou prezidenta. Pokud budou mít nějaké požadavky, splníme je," řekl ředitel Městské policie Havířov Bohuslav Muras.

Policie monitroruje celé náměstí

Na náměstí Republiky v centru Havířova přijel také speciální monitorovací vůz.

Policisté mají pod kontrolovou všechna místa, kde se bude prezident ve městě pohybovat. Na náměstí Republiky přijel po poledni speciální monitorovací vůz. Policisté v něm mají pomocí mnoha kamer, včetně termovizních, přehled o dění v celém okolí. Informace mohou předávat svým kolegům v terénu. Monitorovací vůz policie používá také například při demonstracích nebo rizikových sportovních akcích. 

Čtěte také: Jaký bude program prezidenta Zemana v Havířově?